torsdag 30 januari 2020

Brända frön (istället för brända mandlar)

Vad gör man om man älskar brända mandlar, men den lilla allergikern som fortfarande ammar inte tål det? Då provar man samma recept men med frön istället. Snabbt och enkelt gick det, och gott blev det. Testa gärna! Jag använde solrosfrön och pumpafrön som jag först rostade i ugnen (den var ändå på) innan jag kokade dem i koncentrerad sockerlösning tills sockret kristalliserats.

BRÄNDA FRÖN (ISTÄLLET FÖR BRÄNDA MANDLAR)
150 g blandade frön (solros och pumpa), eller välj bara en sort
3/4 dl socker
2 msk vatten
2 krm vaniljpulver
en liten dutt malen äkta kanel

Rosta fröna lätt i ugnen, 200 grader, ca 10 min, eller i en torr stekpanna. Rör om någon gång då och då så att fröna blir jämnt rostade. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt fröna, vaniljpulver och lite kanel och rör runt. Låt det hela puttra tills sockret har kristalliserats. Häll upp i skål eller på bakplåtspapper för att svalna innan servering.

Nötfritt, glutenfritt, sojafritt, baljväxtfritt, spannmålsfritt o.s.v. men innehåller såklart nötter. Och socker. Hoppa över kryddorna om du inte tål. Jag älskar dock kombinationen kanel och vanilj och använder det gärna i allt möjligt.

lördag 25 januari 2020

Sweet chiliwokad paprika och morot

Kinesisk vardagsmat på enkelt sätt! Denna rätt slänger du lätt ihop en stressig vardagskväll medan riset kokar. Servera sedan woken tillsammans med salta jordnötter eller skivad marinerad tofu (rå eller stekt). Har du mer tid, kan du istället göra en smaskig jordnötssås, t.ex. enligt receptet här eller här - eller genom att fräsa ½ msk finhackad ingefära och 1 finhackad vitlöksklyfta i 2 msk kokosolja, rör ner 1-2 msk currypulver (färdigköpt eller hemblandat, jag brukar använda ungefär hälften av varje) och fräs lite till. Blanda ner 1½ dl osötat jordnötssmör eller 200 g mixade jordnötter, 1 tsk socker, 1 tsk risvinäger, 1 tsk soja, några stänk rostad sesamolja och vatten till lagom konsistens. Värm samman på svag värme i 5 min. Smaklig måltid!

SWEET CHILIWOKAD PAPRIKA OCH MOROT
5 tunna skivor färsk ingefära
3 paprikor, gärna av olika färg, urkärnade, skurna i bitar
2 morötter i slantar (jag har nyss köpt en räffeltandad kniv som jag testade för första gången när jag gjorde denna rätt - räfflorna gör att såsen fastnar bättre och det blir lite roligare att tugga)
1 äpple, urkärnat och skuret i tunna klyftor
en skvätt vatten
½ dl sweet chilisås eller mer beroende på vilken sort du använder (den jag har är rätt stark)
2 msk rapsolja
1 krm salt

Förbered grönsakerna och äpplet. Hetta upp oljan i en wok. Fräs ingefäran i några sekunder. Tillsätt morötterna och woka på medelvärme i kanske 3-5 minuter. Tillsätt paprikan och woka vidare i 2-3 minuter. Häll på en skvätt vatten och rör runt. Blanda ner sweet chilisås och äpple och låt det hela puttra ihop sig någon minut. Smaka av med salt. Klart att servera!

Den här rätten är tillräckligt allergivänlig för att hela vår familj ska kunna äta den. Glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, fröfri, vegan. Dock är det ganska vanligt att vara känslig mot äpple (de som tål upphettat äpple kan reagera på den här rätten eftersom äpplet fortfarande är knaprigt halvrått), paprika och även innehållet i sweet chilisåsen kan ställa till det. Läs på förpackningen! Egen sweet chilisås borde gå hyfsat enkelt att göra av socker, chili, ättika/vinäger, valfri stärkelse och vatten som får puttra ihop en liten stund. 

onsdag 22 januari 2020

Glutenfria pretzels

När jag behöver koppla bort tankarna är det bästa antingen att träna, eller att greja med något nytt experiment i köket. Pretzels har jag aldrig gjort förut, så det fick bli projektet när jag hade ont i halsen och huvudet var fullt av jobb (fast det var helg). I en del recept jag kollade på, skulle man koka pretzlarna i kaustiksoda (en stark bas) iklädd skyddsglasögon och skyddshandskar. Det tyckte jag lät lite väl äventyrligt, och valde istället en variant där man använder bikarbonat (också alkaliskt, men inte alls lika starkt). Jag hade tyvärr inget grovt salt eller flingsalt - pretzlarna hade blivit ännu bättre med. Hårt krispigt skal med mjukt inre - tillsätt gärna salt i degen för ett saltare snacks. Receptet är modifierat härifrån.

GLUTENFRIA PRETZELS, 12 st
225 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
40 g pumpafröprotein (byt mot mer majs/rismjöl om du inte vill baka med proteinpulver, eller mot quinottomjöl)
45 g glutinöst rismjöl (klibbrismjöl)
40 g tapiocastärkelse
15 g kokossocker
4 g fiberhusk (1 tsk)
3 g xanthangummi (1 tsk)
2 krm bakpulver (ca 2 g)
salt (1 tsk enligt receptet)
10 g jäst
360 g vatten 
Till garnering: grovt salt

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och knåda ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i ett par timmar. Knåda ihop den och dela i 12 bitar. Rulla ut varje del till en fingertjock längd. Lägg längden som ett U, sno ihop ändarna två gånger,, och vik ner dem så att det blir en kringla med en extra vridning i mitten. Fäst dem ordentligt. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa 10-15 min. Koka upp:

1 liter vatten
1 msk bikarbonat
½ msk kokossocker

Lägg ner en kringla i taget, och låt den koka i 5-10 sekunder (5 sekunder om den flyter från början, annars lite längre tills den flyter upp). Lägg på plåt. Strö över grovt salt (det hade jag tyvärr inte, så jag fick ta vanligt istället). Grädda i 220 grader, 20-25 min. Låt svalna på galler under bakduk. Pretzlarna är allra godast samma dag de bakas, men kan frysas.

Dessa pretzels är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, vegan. Mjölerna kan troligtvis bytas ut mot andra sorter, och klibbrismjöl + stärkelse kan bytas mot annan stärkelse vid allergi mot de sorter jag har använt. Bakpulver innehåller oftast potatisstärkelse, så uteslut eller ersätt med en knivsudd bikarbonat vid potatisallergi. 

lördag 11 januari 2020

Vebabgryta med svarta bönor

Den här veganska kebabgrytan med svarta bönor går snabbt att laga om man tar några genvägar: vegetariska kebabkryddade strimlor som jag hade i frysen, färdig ärter-majs-paprikablandning, färdig kebabkrydda (från Santa Maria), svarta bönor på burk och för att barnen inte ska protestera - tomatpuré istället för krossade tomater. Mina stora ungar gillar inte bitar av tomat i mat. Barnen var som vanligt skeptiska innan de hade smakat. Sedan slank grytan ner med skaplig aptit. Den ena pillade bort bönorna, den andra ärtorna och båda tyckte bäst om seitanstrimlorna jag använde som "kött". I det här fallet hade jag i frysen sedan jag köpt ett storpack från Seitanfoods när det var extrapris på grund av kort datum i min lokala butik, men det går förmodligen bra med vilken sort som helst. Om du inte har färdigkryddat är det bara att använda mer kebabkrydda och salt.

VEBABGRYTA MED SVARTA BÖNOR, 4-6 port
1 liten gul lök, finhackad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 rejäl morot i slantar (jag använde en "räffelkniv" för skojs skull)
150 g veganskt kebabkött (jag använde seitan)
1 tetra svarta bönor (motsvarar ungefär 2 dl kokt mängd om du kokar själv)
1 msk paprikapulver
½-1 msk kebabkrydda (mer om du använder naturellt veggokött)
2 msk tomatpuré
vatten till lagom konsistens, kanske 3 dl
2 dl ärter-majs-paprika-blandning
salt efter behag
rapsolja till stekning

Fräs lök och vitlök i ganska mycket rapsolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt morotsslantarna och stek i några minuter till. Blanda ner kebabstrimlorna och stek vidare tills de börjar få lite färg (tina gärna frysta strimlor först). Krydda med paprikapulver, kebabkrydda och tomatpuré. Häll i vattnet och rör om. Tillsätt svarta bönor. Låt det hela puttra ihop sig i 10-15 min. Blanda ner ärter-majs-paprika-blandningen och sjud i kanske 5 minuter till. Späd med mer vatten om det blir för tjockt, eller red av med lite mjöl + vatten (eller ha i mer tomatpuré) om det blir för tunt. Smaka av med salt. Klart att servera - helst med ris eller annat gryn (t.ex. quinoa, bulgur, hirs, teff, durra...).

Den här grytan är sojafri, nötfri, äggfri, mjölkfri, vegansk men just i denna tappning innehåller den gluten. Du kan använda sojabaserat kebabkött för glutenfri variant - men då blir den inte sojafri:-/. Innehåller baljväxter (ärter, bönor). Svarta bönor kan såklart bytas mot andra bönor, och tål du inte ärter kan du använda enbart majs istället för den frysta blandningen med ärter.

måndag 6 januari 2020

Apelsin- och rosmarinkakor (naturligt glutenfria)

Till Prinskorvens 2-årsbrunch (se separat inlägg om den) bakade jag dessa små naggande goda kex. Ursprungsreceptet kommer förstås från min favoritbakbok, Helt Uden Gluten, men jag har minskat på sockret och uteslutit ägget. Dessutom ändrade jag utbakningssätt, eftersom jag tycker att tillplattade kakor blir bättre (tunnare) än skurna eller kavlade. Kakorna blev jättegoda, och till och med min skeptiska Prinskorv åt två. Satsen är halverad jämfört med originalreceptet.

APELSIN- OCH ROSMARINKAKOR (NATURLIGT GLUTENFRIA), ca 25 st
50 g brunt socker (jag använde kokossocker och brun farin)
40 g quinottomjöl
90 g fullkornsrismjöl
45 g klibbrismjöl
½ tsk bakpulver
en dutt vaniljpulver
skal av ½ apelsin, fint rivet
70 g mjölkfritt margarin
40 g saft av pressad apelsin
1 tsk rosmarin

Blanda alla torra ingredienser. Nyp ihop margarinet med blandningen och tillsätt sedan vätskan. Forma små kulor (ca 25 st) av degen och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut så att varje kula blir ca 2 mm i tjocklek. Grädda i 175 grader med varmluft, ca 10 min. Låt svalna helt och förvara sedan lufttätt eller i frysen.

Dessa kakor är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria (kolla margarinet), nötfria, fröfria, vegan. Ingen kokos eller majs heller, men tål du inte ris, är detta inget recept för dig. Fast det borde gå att byta rismjöl mot t.ex. majsmjöl, durramjöl eller hirsmjöl, och klibbrismjöl mot valfri stärkelse.