lördag 23 mars 2019

Glutenfria mandelkubb (vegan, allergivänliga)

Då har jag lekt lite i köket igen och konstaterat att jag och xanthangummi inte är helt överens. Degen blev kladdig! Jag ville testa att baka mandelkubb, fast gluten- och mandelfria. Bittermandelarom man köper i vanliga affärer innehåller nämligen inte alls någon mandel. Fusk, tycker somliga, men för oss som äter allergivänligare mat, är det toppenbra! Degen blev lite blöt och svårhanterlig, vilket nog beror på att jag hade i lite för mycket vatten. Nästa gång minskar jag mängden till 175 g och tillsätter sedan mer om det behövs. Goda blev kubbarna i alla fall, med beröm godkända av samtliga familjemedlemmar.

GLUTENFRIA MANDELKUBB (VEGAN, ALLERGIVÄNLIGA), ca 24 st
1 dl (100 g) farinsocker (ger finare färg än strösocker tycker jag)
100 g mjölkfritt margarin
7-7½ dl (ca 320 g) naturligt glutenfritt mjöl och -stärkelse (jag använde 2 dl fullkornsrismjöl, 2 dl klibbrismjöl, 2 dl fullkornsmajsmjöl, ½ dl pofiber och 1 dl tapiocastärkelse)
2 tsk hjorthornssalt
2 tsk xanthangummi
225 g vatten (var för mycket, minska till 175 g och tillsätt sedan mer vid behov istället)
mandelfri bittermandelarom efter behag (½-1 krm)
pärlsocker

Rör margarin och socker till en massa. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Rör ner så mycket vatten + bittermandelarom att det går att forma till en deg. Låt den vila en liten stund. Dela i två delar och platta ut på pärlsockrat bakbord, till längder, 1 cm tjocka och så breda som du vill att de färdiga kubbarna ska bli (ca 3-4 cm). Skär längden i bitar och lägg med den pärlsockrade sidan uppåt på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, i 12-15 min. Låt kallna på galler eller träbräda UTAN bakduk. Godast färska!

Dessa mandelkubbar är glutenfria, nötfria, fröfria, mandelfria, sojafria, äggfria, mjölkfria, vegan. Beroende på vilken mjölblandning man använder, kan man anpassa receptet till de flesta allergier. OBS! Kolla margarinet! Vissa mjölkfria varianter innehåller nöt-/frösmör, och många är baserade på kokos (som vi undviker just nu).

torsdag 14 mars 2019

Naturligt glutenfria hönökakor (allergivänliga)

Hönökakor är gott, nästan som bullar, och det här receptet är inget undantag. Det är toksött! I alla fall för mig, som normalt sett bakar och äter osötade bröd. Alla barnen gillade, till och med Prinskorven, som annars ogillar bröd, så även om jag inte vägde upp allt så noggrant, skriver jag ner receptet - på ett ungefär - för framtida bruk (uppdaterar om jag bakar samma igen). Jag utgick från det här receptet men ändrade så att det passar familjens allergier. Majsmjölet bör kunna ersättas av annat mjöl vid majsallergi, och pofiber av kokosmjöl vid potatisallergi.

NATURLIGT GLUTENFRIA HÖNÖKAKOR (ALLERGIVÄNLIGA), 2-3 st ganska små
210 g glutenfritt mjöl (jag använde ca 65 g fullkornsrismjöl, 60 g klibbrismjöl, resten fullkornsmajsmjöl)
12 g pofiber (nästan 3/4 dl)
7 g fiberhusk (ca 2 tsk)
½ tsk mald anis och fänkål (färdig brödkryddblandning)
5 g jäst
15 g mjölkfritt margarin (OBS! Kolla innehållet vid allergier! Vi kör Floras veganvarianter som är baserade på palm- och rapsolja då vi undviker kokosolja)
40 g (2 msk) ljus sirap
310 g vatten

Blanda alla torra ingredienser med smulad jäst. Tillsätt margarin, sirap och vatten och arbeta ihop till en deg som inte är smulig och inte heller klibbar fast i händerna. Låt jäsa i några timmar (eller tillsätt mer jäst och korta jästiden). Dela i 2-3 bitar och forma till runda bollar. Platta ut dem till halvcentimetertjocka cirklar och vik sedan på mitten. Platta ut varje halvcirkel till en knapp centimeters tjocklek. Lägg på plåt och forma till dem. Nagga med gaffel. Jäs i minst 40 min (eller kortare tid om du använde mer jäst). Grädda sedan i mitten av ugnen, 10-15 min, 225-250 grader. Låt svalna under bakduk. 

Beroende på vilka mjölsorter du använder, blir detta bröd mer eller mindre allergivänligt. Jag har valt att baka det helt utan stärkelse, vilket fungerar bra om man använder något klistrigt mjöl (här klibbrismjöl, andra alternativ som inte fungerar hos oss är bovetemjöl och kikärtsmjöl). Har inte testat med stärkelse i blandningen - skulle tro att även det går, men vattenmängden kan då behöva justeras. Pofiber är gjort på potatis - ersätt med annan fiberprodukt (ca 1 msk kokosmjöl gissningsvis, eller 2 msk fibrex) vid potatisallergi. Annars är brödet mjölkfritt, äggfritt, glutenfritt, sojafritt, nötfritt, fröfritt, vetefritt o.s.v. Kolla margarinet - vissa sorter innehåller sheaolja och/eller nötpasta/nötolja, andra lecitin från allergener, eller använd ren olja istället (t.ex. rapsolja). 

onsdag 6 mars 2019

Tomatquinotto (eller tomatrisotto) för en liten

Första gången jag gjorde den här rätten använde jag ris istället för quinoa. Prinskorven grät stora krokodiltårar av besvikelse när sista portionen inte var tillräckligt stor för hans aptit. Klart att han skulle få mer av denna favorit! Denna gång hade jag i quinoa, som har något bättre näringsinnehåll (viktigt när man är liten, växtbaserad och allergisk mot baljväxter, nötter, vete m.m.). Slank ner det med - jättegott!

TOMATQUINOTTO FÖR EN LITEN (1-åring), flera portioner
½ dl vit quinoa (vi använder Risentas ekologiska som fungerar för oss, inga deklarerade spår av i alla fall), sköljd i hett vatten
kallpressad rapsolja till stekning
1 liten grovriven morot
ca 2 msk hackad purjolök
1 hackad champinjon (relativt stor)
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
vatten till lagom konsistens, ca 1½ dl (vill ha quinotton blöt)
näringsjäst och rapsolja till servering

Fräs grönsaker och svamp i olja i några minuter. Tillsätt quinoa, tomatpuré, vatten och örtkryddor. Sjud i ca 20 min under lock. Låt svalna något. Servera med näringsjäst och rapsolja, och gärna lite frön också om det tåls (här fungerar pumpa och vi testar nu solros).

Quinoa kan bytas mot ris, men öka i så fall vattenmängd och koktid något. 

Allergivänlig rätt som är nötfri, glutenfri, sojafri, vetefri, mjölkfri, äggfri, vegansk och även fröfri om man INTE serverar med frön.