söndag 15 november 2009

Rotfruktsgryta med linser och alger

Rotfruktsgryta är perfekt mat dagar när det är mörkt och lite småkurigt, och man vill helst sitta och mysa under en filt större delen av dagen. Vi har varit typiskt jättelata med maten de senaste dagarna, så det här blir väl en mjukstart inför mer ambitiösa projekt. Servera gärna med bröd och någon grönsaksinläggning till - och kanske lite kokt brysselkål... Vi är helsålda på det just nu, och äter det flera gånger i veckan. Beroende på vilken sorts alger man använder, blir beredningssättet olika. Jag brukar använda arame eller strimlade kombualger, och då går det väldigt fort. Om man använder "tjockare" alger kan dessa eventuellt behöva tillagas först, eller låt dem koka med i grytan från början. Tillsätt i så fall lite mer vatten.

ROTFRUKTSGRYTA MED LINSER OCH ALGER
2 dl gröna linser
1 kålrot i tärningar
4 morötter i slantar
2 gula lökar i skivor
1 lagerblad
4-5 dl vatten
grönsaksfond/buljongpulver/buljongtärning
3 skivade potatisar
1 nypa alger, t.ex. kombu eller arame
örtkrydda
peppar
ev. en skvätt balsamvinäger

Koka upp vatten, lagerblad, buljongpulver, kålrot, linser, morötter, lök och ev. alger om du använder en "tjock" sort som kräver mer tillagning än blötläggning. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Skölj och blötlägg algerna i kallt vatten. Tillsätt potatisen och koka i 15 minuter till. Blanda ner avrunna alger och låt koka en liten stund. Smaksätt med någon örtkrydda, t.ex. timjan, peppar och eventuellt balsamvinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar