fredag 15 september 2023

Enkel tofucurry massaman style

När jag gör jordnötssmör (vilket jag gör minst en gång i månaden, varje gång av ca 1 kg jordnötter!) brukar jag passa på att göra jordnötssås eller liknande samtidigt. Det är det smidigaste sättet att göra rent Vitamixern från jordnötskladd. Oftast gör jag satay-liknande jordnötssås, men denna gång testade jag att göra gryta med lite "ät snart"-grejer jag hade i kylen. Oftast brukar jag steka tofun först och sedan ha i den i grytor, för att få en krispig yta, men det orkade jag inte denna gång (det skvätter så hemskt när man steker tofu i het olja). Grytan blev fullt ätbar ändå. För lite snyggare färg kan man ha i lite gurkmeja.

ENKEL TOFUCURRY MASSAMAN STYLE
2 msk olja
1 finhackad vitlöksklyfta
ca ½ msk finhackad ingefära
1 msk röd currypasta
1 msk gult currypulver (god sort, jag använde en Malaysisk variant)
½-1 dl jordnötssmör (om du inte tål: testa att använda solrosfrösmör av rostade solrosfrön istället)
3-4 dl vatten
saft av ½ lime
1 msk råsocker
1 msk vegansk fisksås eller ljus soja
½ msk tomatpuré
400 g extra firm tofu i tärningar
valfri mängd bladspenat eller andra gröna blad (fryst går bra)

Hetta upp oljan. Stek vitlök och ingefära hastigt och blanda sedan ner currypasta och currypulver. Fräs litegrann, kanske 30 sekunder, och blanda sedan ner jordnötssmör och vatten, lime, socker, vegansk fisksås/ljus soja och tomatpuré. Låt det hela puttra samman i ett par minuter (kanske 5 min). Rör ner tärnad tofu och sjud vidare i 5-10 min. Rör ner spenatbladen och låt dem mjukna. Servera med ris.

Denna rätt är glutenfri (kolla fisksåsen/sojan) och nötfri men innehåller soja (tofu) och jordnötter. Vegansk såklart. Om du vill göra en allergivänlig version kan tofu ersättas av mjukrostad blomkål, fisksås/soja av coconut aminos och jordnötssmöret av solrosfrösmör. Kolla även currypulvret - de flesta sorter innehåller bockhornsklöver (baljväxt) och asiatiska sorter kan innehålla andra baljväxter.