torsdag 8 februari 2024

Långkokt pumpagryta med äpple och tomat

Den här grytan blir godast med en fastare pumpa, gärna Delica, Uchi Kuri eller Hokkaido, om du kan få tag på det. Det fungerar med butternut också, fast den blir inte lika god... Den tar tid att koka, men det är värt besväret. Testa! Serveras med ris eller andra gryn, bröd, klyftpotatis och gärna någon baljväxt eller något annat proteinrikt.

LÅNGKOKT PUMPAGRYTA MED ÄPPLE OCH TOMAT
500-700 g fast, smakrik pumpa, skalad, urkärnad i bitar
1 stor gul lök, finhackad
1 stort äpple, urkärnat i bitar
3 hackade vitlöksklyftor
2 rejäla morötter i bitar
500 g krossade tomater
2 lagerblad
2 tsk oregano
1½ dl vatten

Blanda alltsammans i en rejäl gryta. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 1-1½ timme, eller tills grönsakerna är rejält mjuka och äpplet mosigt. Smaka av med mer kryddor efter behag (t.ex. paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, mer oregano, salt, peppar) och servera.

Allergivänligt rätt så länge man tål de ingående grönsakerna och äpple. Glutenfri, nötfri, baljväxtfri, vegan.