lördag 9 juni 2018

Sommartårta (vegansk jordgubbstårta med sockerkaksmandelbottnar)

Här kommer ett recept på en somrig tårta, som jag bakade till min mammas födelsedag. Hon brukar bjuda på jordgubbstårta då, men det är ytterst sällan det finns svenska bär att tillgå redan första halvan av juni, när hennes födelsedag infaller. Personligen har jag aldrig gillat vaniljkräm i tårtor, men den som gillar det kan förstås använda det i fyllningen istället eller som tillägg till banan. Måtten nedan är ungefärliga - det enda jag mätte upp ordentligt var sockret av det enkla skälet att det ligger ett ½-dl mått i sockerburken.

SOMMARTÅRTA (VEGANSK JORDGUBBSTÅRTA)
Botten:
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1½ dl mandelmjöl
2-2½ dl vetemjöl
½ dl rapsolja
vatten till lagom konsistens, tror att jag använde ca 1½-2 dl

Smörj och bröa (med mandelmjöl) en lämplig tårtform - jag använde en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Blanda alla torra ingredienser så att det inte är några klumpar kvar. Tillsätt vatten och olja och rör om till en slät smet. Häll den i formen. Grädda i 175 grader varm ugn (utan varmluft), på galler på nedersta falsen eller längst ner, ca 40 min eller tills kakan känns torr om du sticker en tandpetare i den och den inte kommer upp kladdig. Låt svalna helt, gärna över natten. Dela i så många bottnar du vågar - jag brukar inte chansa utan kör bara på två bottnar.

Fyllning:
Skivad banan (hur många som går åt beror på storlek)
vispad vegansk grädde (t.ex. havre- eller sojabaserad), 2 dl innan den vispas
färska jordgubbar (1 knapp liter till tårtan på bilden)

Lägg skivad banan på den ena tårtbottenhalvan (om man inte gillar banan kan man använda skivade jordgubbar eller någon god sylt istället, t.ex. rabarbersylt med kanel och vanilj som finns här på bloggen). Lägg den andra botten över. Bred eller spritsa vispad grädde över och runt. Dekorera med färska skivade jordgubbar. Om du kör med tre bottnar kan du ha ett lager skivade jordgubbar som lager nummer två:-). Klart att servera!

Tårtan är mjölkfri, äggfri, fröfri, sojafri (om du använder sojafri veggogrädde, t.ex. havrebaserad eller kokosbaserad) men innehåller "nötter" (mandel) och gluten. Mandelmjöl kan ersättas med mer vetemjöl eller något mjöl baserat på frön, t.ex. solrosfrömjöl. Glutenfri om man ersätter vetemjöl med glutenfri mjölblandning, t.ex. rismjöl + durramjöl + majsstärkelse + lite xanthangummi för säkerhets skull så att kakan inte smular så mycket. 

söndag 3 juni 2018

Vegansk dolma (vinblad, aubergine, kål)

I år har det VERKLIGEN varit varmt under våren! Alldeles FÖR varmt för min smak. Det positiva är att vinrankan växer så att det knakar, och redan i början av juni kunde jag alltså skörda vinblad för att göra dolma. Det var dessutom för varmt för att vara ute, så det gjorde mig inte så mycket att stå i köket i några timmar och fylla grönsaker. Denna gång hade jag även mungbönor i fyllningen, och det blev faktiskt superbra! Torkade aubergineskal finns i orientaliska butiker om du har tur - här i Örebro finns det både i Vivalla och på före detta (vet inte namnet nu) Ali Baba på Storgatan. Färska vinblad kan ersättas av konserverade, men de måste sköljas massor av gånger, eftersom de är så salta. Behöver dock inte blancheras.

VEGANSK DOLMA (VINBLAD, AUBERGINE, KÅL)
Grönsaker att fylla
ca 40 färska vinblad (välj stora, enklare att fylla), blanchera genom att hälla kokande vatten på dem
ca 15 torkade auberginer, blötlägg i hett vatten minst 30 min
förvällda vitkålsblad om du får fyllning över och inte orkar plocka mer vinblad... Går även bra med t.ex. paprika som kärnas ur, men det hade jag inte hemma

Till kokningen
2-3 msk olivolja, häll i botten av stor gryta
valfria skivade grönsaker så att det täcker botten av grytan (jag använde en stor skivad potatis, en bt kålrot och en stjälk selleri i bitar samt vitkålsblad att lägga högst upp)
4-5 dl vatten blandat med
2 msk tomatpuré
1 msk pressad citron
salt efter behag

Fyllning
1 dl mungbönor, blötlagda några timmar (3 tim) och kokta 10 min, sedan avrunna
2½ dl basmatiris, väl sköljt
2 hackade tomater
1 hackad gul lök
100 g hackade champinjoner
1 dl hackad bladselleri
2 msk tomatpuré
1 msk pressad citron
svartpeppar och salt efter behag

Blanda ihop fyllningen. Lägg någon matsked på varje vinblad (undersidan, d.v.s. den sidan där bladnerverna "sticker upp") och rulla ihop till dolmar. Fyll aubergineskalen till 2/3. Fördela resten av fyllningen på kålblad (eller i paprikor) och rulla ihop (kålbladen, inte paprikorna). Placera vinbladsdolmarna med skarven neråt ovanpå kokgrönsakerna i hälften av grytan och aubergineskalen med den öppna sidan uppåt i andra halvan av grytan. Går bra att stapla flera lager ovanpå varandra. Lägg kål- och/eller paprikadolmar överst. Täck med ett kålblad eller mer valfria kokgrönsaker, och lägg sedan en upp- och nervänd mattallrik över alltihop så att dolmarna trycks ner i grytan. Häll vatten-tomat-citron-kokblandningen över. Låt koka upp och sjud sedan i 1½-2 timmar under lock. Låt svalna lite, plocka bort tallriken och lägg upp allt fint på fat. Även kokgrönsaker och kokspad går fint att servera till. Spara överblivna dolma i kylskåp och värm försiktigt i kokspad (eller ät kalla, det gillar jag).

De här dolmarna är äggfria, mjölkfria, glutenfria, sojafria, nötfria, fröfria, veganska, och är enkla att anpassa beroende på vilka allergier man eventuellt har. Mungbönor kan ersättas av linser (röda behöver inte blötläggas och koka, gröna räcker det att blötlägga) eller mer ris eller andra gryn. Tänk bara på att göra fyllningen smakrik, eftersom den späds ut vid kokningen.