måndag 5 juni 2023

Paprikasås och kryddiga kikärter till pasta

En rätt som jag slängde ihop i brådrasket när svärföräldrarna var på besök och tiden var knapp. Såsen tåls av alla i vår familj och rätten blir glutenfri om man håller sig till glutenfri pasta. Såsreceptet har jag delvis lånat från Portionen under tian.

PAPRIKASÅS
2 dl solrosfrön, rostas lätt
1 tsk malen spiskummin
2 stora bitar rostad paprika på burk
3 dl vatten
2 msk passerade tomater
Saft av 1/2 citron
1 tsk granatäppelsirap
1-2 msk kallpressad rapsolja
1/4 buljongtärning

Blanda allt, mixa till en slät sås, värm försiktigt under omrörning medan pastan kokar. 

KRYDDIGA KIKÄRTER
1 tetra kikärter, avrunna (230 g)
2 msk rapsolja
2 msk sesamfrön
1 tsk rostat paprikapulver
2 tsk lökpulver
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 msk råsocker
Salt efter behag

Hetta upp oljan. Tillsätt kikärterna och stek ett par minuter. Blanda ner sesamfrön, rör runt och stek en stund till. Krydda, stek vidare ytterligare ett par minuter under omrörning så att sockret smälter. Servera med pasta och sås eller som snacks. 

Pastasåsen är tämligen allergivänlig så länge man tål paprika och solrosfrön. Om man inte tål solrosfrön bör det gå att byta ut dem mot rostade cashewnötter eller rostade mandlar - om man tål det. Kan nog även funka med melonfrön. Om man inte tål sesamfrön kan man använda riven kokos istället i kikärterna, eller bara utesluta fröna helt.