fredag 5 januari 2024

Butternutpumpasoppa med morot och oregano

Den här soppan blev lite av en favorit under hösten. Den är väldigt enkel att göra, även om den tar tid att koka, och smaken påminner lite om ärtsoppa, fast utan ärter och utan ont i magen då:-). Ett tag gjorde jag den flera gånger i veckan. Jag tycker att den blir smakrik kokt på bara vatten istället för buljong, men det finns förstås ingenting som hindrar att man tillsätter en halv grönsaksbuljongtärning eller lite grönsaksfond om man känner för det. Snyggare färg får man om man toppar med färsk babyspenat, och extra umami skapas om man som jag strör näringsjäst över. Smaklig måltid!

BUTTERNUTPUMPASOPPA MED MOROT OCH OREGANO, 1 stor/2 mindre portioner
1 liten lök i bitar
½ mindre butternutpumpa, skalad, urkärnad och tärnad
1 morot i slantar
fler grönsaker efter behag, i soppan på bilden hade jag i ca 50 g tärnad rotselleri
vatten efter behag, så att det täcker grönsakerna (ca 3 dl)
1 tsk oregano
salt efter behag

Lägg alltsammans i en gryta. Koka upp och låt sjuda i nära nog en timme, eller tills butternutpumpan är mjuk och lite mosig. Salta efter behag, krydda mer om du vill, och servera gärna med toppad med näringsjäst och någon knaprig grönsak, såsom färsk babyspenat eller hackad röd paprika.

Så länge man tål pumpa, lök och morot är detta en allergivänlig soppa. Glutenfri, nötfri, fröfri, vegan, sojafri, baljväxtfri och så vidare.