måndag 29 april 2019

O-ostsås (solrosfrösås / Uncheese sauce)

Numera finns det ju hyfsat bra mjölkfri veganost att få tag på, men vid allergier är det inte säkert att det utbudet fungerar. Om man googlar på "vegan mozzarella recipe" får man upp ganska många recept baserade på cashewnötter. Hos oss är det big no-no, eftersom två av barnen är allergiska mot det. Däremot går det bra med solrosfrön. Så värst lik mozzarella blev inte "osten", men det var en helt OK topping på pizza! Dock väldigt kladdig om man äter med fingrarna... Borde även fungera i t.ex. pastarätter och gratänger. Solrosost, solrosfröost, solrosmozzarella - äh, vi kallar den o-ostsås istället!

O-OSTSÅS (SOLROSFRÖSÅS / UNCHEESE SAUCE), räcker till 1 liten och 2 stora pizzor
30 g solrosfrön
hett vatten så att det täcker
ca 200 ml vatten
1½-2 msk tapiocastärkelse
2 msk näringsjästflingor
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk risvinäger (eller annan vit vinäger)
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
andra kryddor efter behag, t.ex. gurkmeja för gulare färg

Blötlägg solrosfröna i hett vatten i ca 1 timme. Mixa dem till en slät grädde tillsammans med mer vatten. Smeten ska vara ungefär som pannkakssmet i konsistensen. Rör samman med tapiocastärkelsen, kryddor, näringsjäst, vinäger och olja med solrosfrögrädden i en kastrull. Värm under omrörning tills såsen tjocknar. Smaka av och låt svalna lite innan användning.

På pizza klickar man på "osten" lite här och där med hjälp av två teskedar. Prinskorvens pizza på bilden är bakad på en glutenfri botten (rismjöl, majsmjöl, klibbrismjöl, xanthangummi, jäst, vatten - blev sådär), med tomatsås (tomatpuré, olja, oregano, vatten), finhackade champinjoner, finhackade körsbärstomater ('Fantastica') och sedan gräddad i ugnen, 200 grader, i ca 10 min.

O-ostsåsen är nötfri, glutenfri, sojafri, mjölkfri, äggfri, vegansk. Innehåller frön (solros) - kan bytas mot t.ex. mandel, nötter, kokosmjölk, melonfrön, eller vad man nu tål, borde även fungera med växtbaserad yoghurt eller grädde istället (man kanske behöver mer stärkelse då). Innehåller även tapioca - den borde kunna bytas mot annan stärkelse (potatis, majs) eller klibbrismjöl. 

tisdag 23 april 2019

Allergivänlig mild rotfrukts- och tomatsås

Den här såsen är mild och snäll, både mot små allergiker och alla andra. Mycket olja och en skvätt veggogrädde gör den mindre sur än såser enbart baserade på tomat. Passar utmärkt till pasta, eller som tillbehör till ris och andra gryn. Alla matgäster gillade, stora som små. Till serverades pasta (vanlig respektive majsbaserad beroende på allergier och preferenser), bröd och torrostade pumpafrön.

ALLERGIVÄNLIG MILD ROTFRUKTS- OCH TOMATSÅS
1 stor gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
en rejäl skvätt rapsolja
en skvätt olivolja
1 stor hackad morot
1 liten eller ½ stor palsternacka, hackad
1 stjälk strimlad selleri
4 msk tomatpuré
1 dl risgrädde
vatten efter behag (vill du ha en tjock sås ska du ha lite mindre, vill du ha en tunn lite mer, men i alla fall så mycket att det täcker alla grönsaker)
1 msk franska örtkryddor (torkade)
salt och peppar efter behag

Fräs lök och vitlök genomskinlig i oljan. Tillsätt morot, palsternacka och selleri och stek en stund till. Tillsätt tomatpuré, grädde, örter och så mycket vatten att det täcker grönsakerna. Låt det hela sjuda tills alla grönsaker är mjuka, gärna länge (min fick koka i ca 20 min). Mixa såsen slät och smaka av.

Rester går utmärkt att använda som bas för nya såser, grytor och soppor. Eller i lasagne!

Den här såsen är mjölkfri, äggfri, glutenfri, vetefri, nötfri, fröfri (om man skippar pumpafrön som tillbehör), sojafri, vegansk. Byt risgrädde mot t.ex. kokosmjölk om du inte tål risgrädde eller innehållet i de märken som går att få tag på. Just pumpafrön tål faktiskt Prinskorven, så vi äter det nästan varje dag nu.

fredag 12 april 2019

Jävligt god inlagd auberginesill (naturell och senapssill)

Jag har testat att göra inlagd veggosill tidigare, men vi har aldrig riktigt fastnat för det. Förrän julen 2018, när jag testade senapsauberginesill på ett veganjulbord i Göteborg. Det var ju gott! Så till jul gjorde jag sedan Jävligt Gotts senapssill på aubergine med några mycket små receptjusteringar. Vi åt sill fram till annandagen, och lagom tills allt var uppätet utbrast mannen: "Det här var ju jättegott, det receptet måste du skriva ner". Jag morrade lite över att det inte fanns så mycket mer än de tomma burkarna att fotografera, men lovar att uppdatera med bättre bilder när vi gör sillen igen. Till påsk kanske?

JÄVLIGT GOD INLAGD AUBERGINESILL, 2 burkar
300 g avlång turkisk aubergine (går säkert bra även med vanlig), slarvigt skalad, sedan skuren på längden i strimlor, ca ½ cm tjocka och 5 cm långa
½ fint skivad rödlök

Förväll auberginestavarna ca 1-2 min och låt sedan rinna av. Lägg i en skål tillsammans med rödlöken.

Lag (och naturell inlagd auberginesill):
2 dl vatten
3/4 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
5 hela kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad

Koka upp vattnet med kryddor. Tillsätt ättiksprit och strösocker och rör om tills sockret har smält. Låt svalna lite och häll sedan över aubergine och rödlök. Det ska vara så mycket lag att det täcker alla bitar. Täck med lock/plast och låt stå i kyl över natten eller ett dygn. Fiska upp hälften av auberginebitarna - de ska användas till senapssillen - och lägg resten av auberginen, all lök och lag i en burk. Den naturella inlagda sillen är klar!

Senapssill
Hälften av auberginebitarna från lagen ovan
3 msk skånsk grov senap
2-3 msk kallpressad rapsolja
1½ msk socker
1 msk vit vinäger (jag använde vit balsamvinäger)
½ pkt fryst hackad dill (ca 1 dl färsk hackad)

Blanda ihop senap, socker och vinäger. Rör ner oljan långsamt under omrörning. Rör tills det blir som en tjock smet. Tillsätt dillen och auberginebitarna och rör om. Lägg i burk eller skål och servera direkt eller efter några timmar i kylen.

Typiskt allergivänligt mat! Förutom fiskfri, är "sillen" förstås äggfri (kolla senapen), mjölkfri, glutenfri (kolla senapen), baljväxtfri, nötfri, fröfri MEN senapssillen innehåller såklart senap och senap kan i sin tur innehålla både det ena och det andra, så läs innehållsförteckningen ordentligt! Istället för aubergine kan man använda förvälld svamp. 

onsdag 10 april 2019

Glutenfria naturligt sötade kanelsnegler (kanelbullar)

Hos Det Glutenfri Bagatelier hittade jag ett recept på glutenfria kanelsnegler (kanelbullar) som bara är sötade med dadlar i fyllningen och helt utan sötning alls i degen. Det var väldigt enkelt att allergianpassa ursprungsreceptet, och eftersom bullarna är typ raffinerat sockerfria, passar de även små allergiker. Förutsatt att de tål alla kryddor och dadlar, vill säga. Nu väntar jag med stor spänning och otålighet på bakboken från damerna bakom bakateljén, har beställt den, men bokhandeln jag hittade den hos är tyvärr inte snabbast på Internet:-/.

GLUTENFRIA NATURLIGT SÖTADE KANELSNEGLER (KANELBULLAR), 10 st
150 g glutenfritt mjöl (jag använde 50 g av vardera fullkornsmajsmjöl och fullkornsrismjöl, 10 g av vardera pumpafröprotein och pofiber, samt 30 g klibbrismjöl)
10 g fiberhusk
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver (för helt osötad variant)
½ tsk stött kardemumma
½ tsk risvinäger eller annan vit vinäger
5 g jäst
3 dl vatten
Ska även vara olivolja i degen men det hoppade jag över

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Jäs 2-4 timmar i rumstemperatur. Platta ut till en platta och bred på fyllningen:

Fyllning:
5 färska dadlar (ca 60 g)
1 krm vaniljpulver
1 krm stött kardemumma
½ tsk kanel
1-2 msk vatten
Tillsätt gärna 2 msk kokosolja för godare fyllning!

Mixa ihop till en slät kräm. Bred den över degplattan och rulla ihop den. Skär i bitar och lägg med snittytan neråt i bullformar. Jäs i rumstemperatur i några timmar till. Grädda i 200 grader med varmluft i 20 min. Låt svalna under bakduk.

Bullarna är naturligt glutenfria, nötfria, fröfria, sojafria, sockerfria (om du hoppar över fyllningen), spannmålsfria, mjölkfria, äggfria och väldigt goda.

tisdag 2 april 2019

Danska glutenfria fastelavnsboller

Fastelavnsboller är Danmark och Norges svar på våra semlor. Istället för att grädda vetebrödet och därefter fylla det, är fyllningen i danska fastelavnsboller inbakad. Som våra krämbullar ungefär. Osäker hur det är med den norska varianten. Hur som helst, när jag först snubblade över det här receptet via sociala medier kände jag att WOW! Måste testas! Min äldsta Pys var med på noterna och tyckte att vi skulle sätta igång med att baka genast. Tiden var dock lite knapp, så istället överraskade jag honom, Lillprins Bus och deras pappa med nybakade fastelavnsboller vid hemkomsten en helg när de varit på vift (medan jag var hemma med Prinskorven). Jag valde att anpassa receptet till alla Prinskorvens allergier, så att alla i familjen skulle kunna smaka.

DANSKA GLUTENFRIA FASTELAVNSBOLLER (ALLERGIVÄNLIGA)
200 g fullkornsrismjöl
125 g fullkornsmajsmjöl (eller mer rismjöl om du inte tål majs)
75 g klibbrismjöl
30 g fiberhusk
45 g farinsocker (eller annat socker, gärna brunt för finare färg)
5 g vaniljsocker
5 g jäst (jag nattjäste degen i kyl, öka mängden till 25 g om du vill jäsa 2 timmar i rumstemperatur istället)
1 tsk mald kardemumma (jag mal hel kardemumma i kryddkvarn för mer smak)
6 dl vatten
1 tsk risvinäger
50 g mjölkfritt margarin (jag använde Floras bredbara, det är utan nötter, shea, kokos och veganskt)

Blanda alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt vatten, vinäger och margarin (behöver inte smältas) och rör samman till en deg. Ställ in den i kylen och jäs över natten ELLER använd mer jäst och jäs i rumstemperatur i 2 timmar. Förbered fyllningen under tiden.

Vaniljkräm till fyllning (en stor sats, hälften räcker gott och väl)
3 dl rismjölk
30 g farinsocker
3 msk majsstärkelse (om du inte tål - använd potatis- eller tapiocastärkelse istället, alternativt klibbrismjöl)
1 tsk vaniljsocker

Vispa samman i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen har tjocknat. Vill du ha snyggare färg kan du tillsätta lite gurkmeja (det hoppar jag över)

Frömassa till fyllning (kan uteslutas):
½ dl valfria frön (jag använde pumpa som vi vet att Prinskorven tål)
3 små färska dadlar (eller 2 msk socker + vatten till lagom konsistens)
lite bittermandelarom om du vill ha mandelsmak - uteslut annars

Mixa samman till en "frömassa" (självklart går det bra att använda mandelmassa istället om man tål det).

Baka ut degen:Kavla ut hela degen till en platta. Dela den i fyrkanter (ursprungsreceptet säger 12 st, jag fick ut 20 st + 4 st pyttesmå). Lägg en liten klick frömassa på varje bit och därefter en klick vaniljkräm. Sno ihop varje bit till en boll och lägg med skarven neråt på en bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa i 30-60 min (längre tid om degen har jäst i kylskåp och därför är kall), ELLER kalljäs 3 timmar i kylskåp, ställ i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Baka av i 15-20 min (mina pyttesmå var inne i ca 12 min), 200 grader med varmluft. Låt bullarna svalna helt under bakduk. Glasera eventuellt  med florsockerglasyr (florsocker + vatten + eventuellt kakao om du vill ha brun glasyr, eller florsocker + hallonsylt + ev. vatten om du vill ha röd. Man kan även smaksätta glasyren med lite citronsaft + citronzest).

Fastelavnsbollarna är mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria (OBS! Kolla margarinet!), glutenfria, vetefria, vegan. I versionen ovan innehåller de majs - byt mot ris om du inte tål, och ris -  byt mot annat glutenfritt mjöl om du inte tål och ersätt rismjölk med annan växtbaserad mjölk.