söndag 23 augusti 2020

Nomminom-bollar som smakar biskvi

Dessa små mumsiga kakor har snabbt blivit en av mina favoritkakor. Få, enkla ingredienser, av rena råvaror, enkla att göra, och lite för enkla att äta upp också. Dock är de förhållandevis nyttiga, så det dåliga samvetet behöver inte bli så dåligt som det hade varit om man hade ätit motsvarande mängd "riktiga" kakor med en massa socker och fett. Inspirationen, eller kan hända ursprungsreceptet, kommer från Tankekakorna i Therese Elgqvists bok "Växtbaserat", men jag har bytt ut en del ingredienser för att anpassa kakorna till våra allergier.

NOMMINOM-BOLLAR, ca 20 små
ca 3/4 dl solrosfrön mixade till mjöl
ca 3 dl quionoamjöl (jag mixar själv)
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ceylonkanel
½ tsk nymalen kardemumma
½ tsk vaniljpulver
10 färska dadlar, skalade och urkärnade
vatten till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 2 msk vatten till puré. Blanda samman med det torra, och så mycket vatten att det blir en lite kladdig deg. Forma små bollar, ca 2 cm i diameter, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 15 min. Förvara torrt.

Hyfsat allergivänliga kakor, som är naturligt glutenfria, havrefria, nötfria, sojafria, majsfria, risfria, vegan. Om man inte tål quinoa kan man testa att använda bovetemjöl eller amaranthmjöl istället (det tål inte Prinskorven) och solrosfrön kan bytas mot andra frön/nötter som man tål. Kryddorna kan ersättas av andra - eller lägg till lite nejlika för pepparkakssmak. Dadlarna kan möjligen bytas ut mot blötlagda russin, som mixas.  

tisdag 18 augusti 2020

Fröiga rödbetsnuggets (allergivänliga)

De här små biffarna uppskattade i alla fall jag och mannen, och även de stora barnen tyckte att de var helt OK. Den lilla, som jag egentligen fjäskade ihop dem åt, ratade, och ville bara äta kokt färskpotatis med hemkokt rödvinbärssylt (vi använder det istället för lingonsylt). Skam den som ger sig - åtta gånger måste man tydligen smaka innan man har vant sig vid smaken, så det är nu "bara" sju gånger kvar. Om man hellre vill ha någon annan nuggetsort, är det bara att byta ut rödbetan mot valfri annan rivbar grönsak, t.ex. pumpa, morot eller rotselleri. Givetvis kan även kryddorna bytas ut mot andra man gillar bättre, och tål man inte majsmjöl, kan man använda rismjöl, quinoamjöl eller bovetemjöl (om man tål det).

FRÖIGA RÖDBETSNUGGETS, 15 små
1 ganska stor finriven rödbeta
2 dl lättrostade solros- och pumpafrön
1 msk Herbes de Provence (torkad blandning av örter)
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm salt
majsmjöl - mängd beror på hur saftig rödbetan är, jag använde nog 1 dl åtminstone
rapsolja eller mjölkfritt margarin till stekning

Mixa fröna till mjöl. Blanda med rödbetsrivet, kryddorna och så mycket mjöl som behövs för att få ihop allt till en hanterbar smet (den kan vara lite kladdig, se bara till att fukta händerna när du formar biffar/nuggets av den). Stek på medelvärme i rapsolja eller mjölkfritt margarin, ca 3 min per sida. Servera med t.ex. färskpotatis, gräslök, lingon-/vinbärssylt och pizzasallad. Tror även att kall fraichesås passar till. Lämplig rätt för buffébord!

Nötfria, sojafria, mjölkfria, äggfria, baljväxtfria, naturligt glutenfria och havrefria veganska nuggets. Innehåller majsmjöl - byt mot annat mjöl som du tål, frön - byt mot andra frön som du tål och diverse kryddor - som lätt kan anpassas till de allergier som du eller dina matgäster har.