onsdag 31 juli 2019

Körsbärspaj och körsbärssylt med variationer

Vad gör man av typ fem liter sura körsbär, som grannen kom över med härom kvällen och som omgående behövde tas omhand? Vi dricker inte saft, och jag kokade sylt av ungefär tre fjärdedelar av alla bär, men sedan tyckte jag att det fick räcka. Återstoden av bären fick bli paj. Faktiskt första gången jag gör körsbärspaj, och det blev succé, liksom sylten. Åtminstone den "naturella" utan smaksättning. Sedan spexade jag till det lite, och gjorde en liten burk smaksatt med lakrits och vanilj, och två små med rå kakao och vanilj. Ska bli intressant att se vad familjen tycker om dem.

KÖRSBÄRSPAJ, 1 pajform
ca ½ liter körsbär, urkärnade
1 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g mjölkfritt margarin

Smörj pajformen. Lägg urkärnade körsbär i den, strö över 1 msk socker och majsstärkelsen. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smula i margarinet och fördela sedan smulblandningen över bären. Grädda i 175 grader varm ugn, 30-45 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller vispad veggogrädde.

Pajen innehåller gluten och stenfrukter (körsbär). Gör glutenfri: byt vetemjöl och havregryn mot valfritt glutenfritt mjöl; jag hade valt rismjöl + majsmjöl + quinoamjöl eftersom det är vad Prinskorven tål (han tål dock inte körsbär...), men om jag inte behövde ta hänsyn till hans allergier tror jag att det skulle bli bra med rismjöl + kokosflingor, eller bovetemjöl + boveteflingor. 

KÖRSBÄRSSYLT - grundrecept
1 kg körsbär, urkärnade
500 g syltsocker

Koka körsbären i 15 minuter på medelstark värme. Tillsätt syltsockret och koka 5-10 minuter till. Skumma. Häll upp allt utom en liten slatt (om du vill smaksätta en del av sylten) på rena burkar medan sylten fortfarande är varm och skruva på locket direkt.

KÖRSBÄRSSYLT MED VANILJ OCH LAKRITS, 1 liten burk
2 dl av sylten till grundreceptet ovan
1 krm vaniljpulver
1 krm lakritspulver

Blanda med sista slatten sylt och häll upp på ren burk medan sylten fortfarande är varm. Skruva på locket bums! 

KÖRSBÄRSSYLT MED VANILJ OCH KAKAO, 1 liten burk
2 dl av sylten till grundreceptet ovan
1 krm vaniljpulver
1 msk kakaopulver (jag använde en rå sort, som är väldigt mild i smaken, minska mängden till ½ msk om du använder "vanlig" mörk kakao)

Blanda med sista slatten sylt och häll upp på ren burk medan sylten fortfarande är varm. Skruva på locket direkt. 

Sylten innehåller stenfrukter (körsbär) och beroende på vilket syltsocker du använder även annat (t.ex. konserveringsmedel och pektin från citrusfrukter). Går att koka sylt på vanligt rent socker, men sylten behöver då koka längre tid och hållbarheten försämras om inte mängden socker justeras uppåt. 

söndag 28 juli 2019

Pizzasallad (med oregano)

Vitkålssallad i olika former föreslås ofta när det handlar om budgetmat, alltså mat som är hyfsat billig. Just i år har vitkålen dock varit långtifrån billig, vilket jag som hobbyodlare förstår. Kål är svårodlat! Är det inte larver som äter upp den, får den löss, och dessutom får man inte odla kålväxter för ofta på samma ställe eftersom man då riskerar att få problem med jordbundna svampsjukdomar (har för mig att det är typ kan odlas kål i samma land vart 6:e-8:e år på grund av risken för klumprotsjuka). Hur som helst - vitkål är gott, och den här salladen likaså. Normalt sett saltar jag aldrig våra sallader men i fallet pizzasallad fyller saltet en annan funktion. Det hjälper nämligen till att dra ut vätska ur kålen så att den blir mjuk. Variera kryddorna efter behag - jag gillar att tillsätta oregano.

PIZZASALLAD (MED OREGANO)
300 g finstrimlad vitkål (helst vinterkål, sommarkålen är väldigt spröd)
25 g finstrimlad morot (kan uteslutas)
1-2 krm salt
1 msk risvinäger (ljus)
1 msk kallpressad rapsolja
grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano

Krama ihop vitkål, morot och salt i en skål. Låt stå i 5-10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop salladen lite till. Klart att servera! Håller sig i några dagar i kylen om det blir rester.

Allergivänlig rätt - och tål man inte ris kan man ersätta risvinägern med annan vinäger eller ättika + pyttelite socker.

onsdag 17 juli 2019

Glutenfria kolakakor med citron

En i övrigt mycket trött söndag vaknade jag med ett akut sug efter kolakakor. Tydligen fick jag mersmak efter snickersrutorna (som varken jag eller Prinskorven tålde särskilt bra - tydligen är båda allergiska alternativt överkänsliga mot kakao, tyvärr), för jag är sällan kaksugen annars. Eftersom jag ändå skulle ha ugnen igång (för att baka glutenfria quinoaflutes och glutenstinna burgarbröd), slängde jag ihop en liten sats. Margarinet tog slut, liksom sockret, så mängderna blev lite konstiga, men kakorna goda. Särskilt gillar jag att bryta av allt sött med lite citronskal. Hoppa över det om du vill ha "vanliga" kolakakor. Jag har valt att baka med bikarbonat istället för bakpulver, eftersom jag vill ha den lite speciella sodasmaken på mina kolakakor. Om du istället vill ha bakpulver bör du ta dubbla mängden jämfört med receptet nedan. Jag har utgått från ett recept från Det Glutenfri Bakatelier men ändrat det ganska rejält.

GLUTENFRIA KOLAKAKOR MED CITRON
½ tsk fiberhusk
2 msk vatten
50 g fullkornsrismjöl
50 g fullkornsmajsmjöl
50 g klibbrismjöl
25 g tapiocastärkelse
85 g brun farin (hade tänkt 100 g) av den fuktiga sorten
½ tsk vaniljsocker (eller 1 krm vaniljpulver)
1 krm bikarbonat
20 g ljus sirap
skal av ½ citron
82 g mjölkfritt margarin (Floras växtbaserade bredbara använde jag)

Blanda fiberhusk med vatten och ställ det att svälla i 10 min. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin och sirap och blanda ihop det till en smulig massa. Rör ner fiberhuskgelen, och arbeta samman till en deg. Om den smular sönder - tillsätt lite kallt vatten. Forma fingertjocka rullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut dem till längder. Grädda, 180 grader (med varmluft), 8-10 min. Skär i sneda skivor medan de fortfarande är varma. Låt svalna och förvara överblivna kakor torrt och svalt.

Kolakakorna är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, fröfria, nötfria, vetefria, havrefria, vegan. Mjölblandningen kan ersättas med valfri egen mjölblandning anpassad efter allergier; totalt 175 g. Kolla vaniljsockret - tror att det kan innehålla potatisstärkelse.

måndag 8 juli 2019

Tacotårta av rester

På temat "mat som kladdar mindre" och "rädda dina matrester" kommer här en receptskiss på tacotårta, eller snarare tortillatårta, som gick hem hos mina stora barn och som dessutom kladdade betydligt mindre än en vanlig tacomiddag med tusen små skålar. "Mamma, kom och ta kort!", utbrast 9-åringen, som tyckte att maten var väldigt snygg denna dag:-). Principen för fyllningen är lite "man tager vad man haver" + tacokrydda. Istället för fraiche kan man använda ost, men det hann jag inte riva denna gång. Och alla var glada och nöjda utan:-).

TACOTÅRTA AV RESTER, 4 port
Fyllning av vad som finns i kylskåpet. Jag använde en slatt sojafärssås, lite överbliven rest av veggokorvstroganoffsås (korven uppäten), kokt ris, majs och tacokrydda som jag stekte upp i olja
8 tortillabröd (välj glutenfria för glutenfri variant)
1 burk Oatly-fraiche (välj sojabaserad cream cheese för glutenfri)
1 tomat
tacokryda att strö på toppen
olja till formen

Förbered fyllningen. Smörj formen. Kladda fraiche i botten och lägg ett tortillabröd ovanpå. Varva sedan fyllning-tortillabröd-fraiche-tortillabröd-fyllning o.s.v. tills bröden är slut. Sista lagret ska vara bröd och ovanpå det fraiche. Dekorera med skivade tomater. Strö över lite tacokrydda. Gratinera i ugn, 200 grader, i 20 minuter. Servera med tacochips och sallad.

Allergivänligheten beror på fyllning och val av bröd. Går att göra glutenfri om du använder riven veggoost istället för fraiche och väljer glutenfria tortillabröd OCH tänker på vad fyllningen innehåller. Kan även göras sojafri om du gör en sojafri fyllning.

måndag 1 juli 2019

Enkla langos (på veganskt vis)

Langos, i min fuskversion i form av friterade bröd, som toppas med någonting smaskigt, har jag lagat några gånger till den icke-allergiska delen av familjen (alltså till mannen, Pysen och Lillprins Bus). Och varje gång har jag behövt googla fram ett recept. Som jag sedan inte alls har följt, utan modifierat. Det vore dock på sin plats med ett recept här på bloggen också, så att jag INTE behöver googla hej vilt varje gång, utan kan gå till mitt bloggarkiv för att se hur jag gjorde senast... De recept på mer autentiska langos jag har hittat innehåller potatis i degen och jag TROR att degen ska vara mycket lösare än den variant jag gör. Jag brukar dessutom inte fritera bröden, utan "bara" steka dem i rikligt med olja några minuter per sida. Ingen har klagat hittills, så varför ändra på ett vinnande koncept?

ENKLA LANGOS (PÅ VEGANSKT VIS), 8-10 st
10 g jäst
7 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
en gnutta salt
1 msk socker
2-3 msk rapsolja
vatten till lagom konsistens, kanske 3½ dl
rapsolja till stekning

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa i några timmar i rumstemperatur. Dela degen i lagom antal bitar (så många bitar du vill ha langos) och rulla till bollar. Kavla eller tryck ut dem, ca ½-1 cm tjocka, och "lagom stora" i diameter (beroende på hur stora langos du vill ha). Stek i rikligt med rapsolja, ca 3 min på varje sida på medelvärme. Låt svalna och rinna av på hushållspapper eller på fat. Servera hyfsat nygräddade med topping, förslag nedan:

Topping:
Oatly Fraiche eller sojabaserad fraiche
Tångrom
Gräslök och/eller rödlök
Valfria andra grönsaker

Alternativt vegansk skagenröra eller variant av ungefär samma ingredienser (basen är blötlagt sojafärsprotein + majonnäs + växtbaserad yoghurt som man sedan blandar med valfria smaksättningar; t.ex. finhackat äpple + finhackad smörgåsgurka, senap + ketchup + rostad lök + bostongurka; sesamolja + soja + finhackat äpple + finhackad purjolök o.s.v.)

Eller toppa med bär och vispad veggogrädde, riven choklad och rostade mandelspån som efterrätt!

Langosarna innehåller vetemjöl/gluten. Däremot är receptet nötfritt, fröfritt, sojafritt, äggfritt och mjölkfritt - förutsatt att man anpassar toppingen.