onsdag 10 april 2024

Vegansk fougasse (modifierat från Jan Hedhs recept)

Det här receptet ska jag inte ta äran åt mig av helt och hållet. Grunden är från Jan Hedhs bok Bröd (2004, bokförlaget Prisma), men sedan har jag modifierat ingredienser och instruktioner enligt eget huvud. Degen är lös, så man måste baka ut den med en rejäl dos mjöl på bakbordet, kanske hade den blivit fastar om jag hade använt proteinrikt mjöl och knådat med maskin. Men jag har ingen maskin och hade inget proteinrikt mjöl, så då blev det som det blev, vilket inte var så tokigt det heller. Jag serverade brödet som tillbehör till pastasallad, men det passar även fint på en buffé. 

VEGANSK FOUGASSE, 4 st
100 g grahamsmjöl
800 g vetemjöl (vanligt kärnvetemjöl)
13 g herbes de Provence (torkade blandade örter)
20 g jäst
650 g vatten
3 g salt
50 g rapsolja
50 g hackade soltorkade tomater (sådana som inte ligger i olja)

1 tsk finriven färsk vitlök
75 g kallpressad rapsolja
flingsalt

Blanda mjöl, örter, smulad jäst, vatten, salt och rapsolja i en bunke. Knåda ihop till en deg, och arbeta den ett par minuter för hand. Blanda ner tomaterna och knåda vidare en stund. Låt jäsa ca 1 timme. Dela degen i 4 delar och forma dem hjälpligt till runda bullar. Lägg lite mjöl under var och en av dem. Platta ut i en rejäl dos mjöl, så att de blir avlånga, storlek som en mattallrik på den kortaste sidan. Lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar (2 bröd på varje). Skär ett par snitt i dem med vass kniv och dra lite i dem så att det bildas avlånga hål. Blanda vitlök med rapsolja och ringla detta över dem. Strö lite flingsalt på. Jäs i ca 45-60 minuter. Grädda sedan en plåt i taget i 250 grader (utan varmluft), 12-15 minuter. Låt svalna utan bakduk och servera sedan som tillbehör.

Enligt bokens instruktioner ska det gå att frysa in bröden i plastpåse och sedan värma i ugn, så att de blir som nybakade. Jag har dock inte testat detta själv än.

Väldigt mycket vete och gluten i detta recept, men annars är det relativt allergivänligt. Har inte testat någon glutenfri variant.