lördag 28 september 2019

Glutenfri mjuk äppelkaka upp och ner (sötad med dadlar)

Jag gjorde en så god äppelkaka till mig och Prinskorven härom dagen. De andra familjemedlemmarna fick en annan variant, efter min mormors recept, men Prinskorven gillar mjuka kakor bättre än paj, så jag brydde mig inte om att allergianpassa det receptet. Istället uppfann jag ett eget, lite mer näringsrikt, extra viktigt för små kräsna multiallergiker. Äppelkakan är inte helt sockerfri, men innehållet av vanligt socker är kraftigt reducerat jämfört med normala recept då jag har bytt ut sockret i smeten mot dadlar. I vanliga äppelkakor brukar man lägga äpplena på toppen, eller åtminstone i smeten, men jag ville testa att göra tvärtom: mjuka äpplen i botten och en mjuk kaka ovanpå. Kakan bör därför ätas med sked och läggas upp med stekspade. Väldigt gott, och man behöver inte vara rädd för att kakan ska fastna i botten i alla fall.

GLUTENFRI MJUK ÄPPELKAKA UPP OCH NER  (sötad med dadlar)
180 g glutenfri mjölblandning: jag använde 40 g av vardera fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl och quinottomjöl (röd, vit och svart quinoablandning mixad till mjöl), 20 g av vardera solrosfröprotein, glutinöst rismjöl (klibbrismjöl) och tapiocastärkelse; välj sorter efter allergier och smak
1 krm xanthangummi
5 g (1 tsk) vaniljsocker
5 g (1 tsk) bakpulver
1 tsk malen kardemumma
100 g färska urkärnade dadlar
100 g (1 dl) vatten
lite bittermandelarom
125 g vatten
25 g rapsolja
400 g skalade, urkärnade, tärnade äpplen
1 msk kokossocker
1 tsk malen kanel
pärlsocker till dekoration
mjölkfritt margarin till formen

Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 100 g vatten och bittermandelarom till en slät smet. Blanda ihop äppelbitarna med socker och kanel och lägg dem i en ugnssäker form, smord med margarin och bröad på sidorna med pofiber eller glutenfritt mjöl. Blanda ihop de torra ingredienserna med dadelsörjan, resterande vatten och oljan. Fördela smeten över äpplena och strö pärlsocker över. Grädda i 175-200 grader, 25-30 min.

Kakan är nästan sockerfri, äggfri, mjölkfri, vetefri, glutenfri, nötfri, fröfri, sojafri, vegan. Innehåller potatis (i bakpulvret och vaniljsockret, byt mot "rena" varianter om du inte tål). Allergianpassa genom att byta ut mjöl- och stärkelsesorterna mot de du tål. Det går nog skapligt att använda bara en mjölsort i nödfall. Jag gillar att ha i lite quinoa/quinottomjöl, eftersom jag tycker att det smakar gott och ger en mjuk konsistens.

fredag 27 september 2019

Linssoppa med potatis och apelsinzest

Jag kom på att jag faktiskt inte har så många sopprecept här på bloggen. Periodvis äter vi mycket soppa. Barnen gillar slätmixad gräddig eller pastasoppa bäst, medan min favorit är linssoppa eller klar broccoli- och morotssoppa med bitar. När jag serverar sådant jag misstänker att barnen inte kommer att vilja äta så mycket av, ser jag till att ha ett tillbehör som de gillar desto mer. Bröd går alltid hem hos de stora. Prinskorven är skeptisk, och soppa lämpar sig dåligt att äta med händerna (dessutom är han allergisk mot linser), så han fick rostad potatis, morot och palsternacka med sås istället. Och jag kunde ändå inte äta efter en längre migränattack (jag mår alltid illa efter och det tar flera timmar innan jag kan få i mig mat).

LINSSOPPA MED POTATIS OCH APELSINZEST, 3-4 portioner
1 liten gul lök
rapsolja
1 liten fint tärnad morot
½ liten fint tärnad palsternacka
4 tärnade potatisar
1½ dl röda linser
2 msk tomatpuré
7½ dl vatten
buljongtärning efter behag
apelsinzest efter behag
torkad timjan efter behag

Fräs löken i olja tills den blir glansig och genomskinlig. Tillsätt palsternacka och morot och fräs lite till. Blanda ner potatisen och rör om. Häll i vattnet, linserna, tomatpurén, buljongtärning och torkad timjan. Låt koka upp och sjud sedan i 20-30 min eller tills linserna är lite trasiga och grönsakerna rejält mjuka. Smaka av med mer kryddor och apelsinzest (rivet apelsinskal) efter behag.

Till soppan serverade jag ett bröd som jag tyvärr inte har något recept på. Innehöll mest vetemjöl, lite grahamsmjöl, solrosfrön, svart sesamfrö, rapsolja, vatten, jäst och apelsinmarmelad. Blanda ihop till smidig deg, jäs länge (typ ½ dag), arbeta, forma bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt, jäs igen (typ 1 timme), grädda i 200 grader med varmluft / 225 grader utan i ca 10 min. Pensla vatten på bröden efter gräddning så håller sig ytan mjuk.

Soppan är glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, ,fröfri, sojafri men innehåller baljväxter (linser). Kolla även buljongtärningen så att den är fri från allt du behöver hålla dig borta ifrån. Vissa sorter innehåller t.ex. soja:-(.

lördag 21 september 2019

Kladdig glutenfri äppelkaka med kardemumma

Den här kladdiga äppelkakan blev succé när jag bjöd mina barn på den. Kanske för att de var lite småhungriga, och kanske för att vi just hade överlevt en biltur på 4 mil, omfattande tre stopp och två kräkningar då vi tydligen har att göra med en bilsjuk Prinskorv. Godast blir kakan såklart med svenska äpplen, som är syrligare och mjukare vid tillagningen än sina importerade artfränder. Jag använde hälften 'Katja' och hälften 'Gravensteiner', men det går förstås utmärkt med vilken sort som helst, eller en blandning av flera. Kakan kan serveras med vaniljsås, grädde eller glass, eller bara som den är. Receptet har jag stulit härifrån och sedan anpassat efter allergier, tycke och smak. Kakan blev ärligt talat skitful, så jag besparar er en bild på kakan denna gång.

KLADDIG GLUTENFRI ÄPPELKAKA MED KARDEUMMA
40 g fullkornsrismjöl
40 g fullkornsmajsmjöl
20 g glutinöst (klibbigt) rismjöl
20 g tapiocastärkelse
5 g pofiber
1 krm xanthangummi
100 g brun farin (den fuktiga sorten)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
50 g (1/2 dl) kallpressad rapsolja
125 g vatten
1 tsk vit vinäger
600 g skalade, urkärnade äpplen i bitar

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt rapsolja och vatten och rör om till en slät smet. Rör ner äpplena. Häll alltsammans i en smord (med olja) form bröad med pofiber. Grädda i 200 grader ca 40 min. Låt svalna innan servering.

Kakan är mjölkfri, äggfri, vetefri, glutenfri, nötfri, fröfri, sojafri. Gör potatisfri genom att utesluta pofiber, minska på vattnet till 110 g och ersätt vaniljsocker med 1 tsk vaniljpulver. Kolla dessutom bakpulvret - de flesta innehåller potatisstärkelse. Det går att använda bikarbonat (halvera mängden jämfört med bakpulver), men det ger en bismak. Gör tapiocafri genom att byta ut tapiocastärkelse mot annan stärkelse. Majsmjöl och rismjöl kan bytas mot andra glutenfria mjölsorter. Kolla även ursprunget på xanthangummit om du är väldigt känslig.

måndag 16 september 2019

Grönsaksgratäng med citron och vitlök

Recept på en enkel gratäng, till vilken du kan använda vilka grönsaker och rotfrukter som helst. Första gången jag gjorde den hade jag i blomkål, broccoli och brysselkål. Även växtmjölken kan varieras och ersättas av valfri växtgrädde. Krydda efter behag - men hoppa inte över vitlök och citronskal.

ENKEL GRÖNSAKSGRATÄNG
ca 1 kg grönsaker och/eller rotfrukter (t.ex. potatis, blomkål, morot och rödlök, eller blomkål, broccoli och brysselkål)
3 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
Rivet skal av 1/2-1 citron
Örtkryddor (t.ex. timjan och salvia)
Svartpeppar
Salt
2 dl växtmjölk eller växtbaserad grädde (jag använder rismjölk som är det enda alla tål här)

Skär grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Blanda med vitlök, citron och kryddor och lägg i en ugnssäker form. Häll växtmjölk/-grädde över. Täck med aluminiumfolie och grädda ca 45 min i 175°C varm ugn.

Kan göras väldigt allergivänlig så länge grönsaker och rotfrukter samt växtgrädde och kryddor anpassas till vad man tål!

tisdag 10 september 2019

Krabbeluringar (naturligt glutenfria) med banan

De här krabbeluringarna kom till när vi hade lite för många bruna bananslattar i kylskåpet och jag plötsligt hade ett "tidshål". Dessutom tänkte jag att Lillprins Bus kanske ville vara med och baka. Det ville han inte. Men det ville Prinskorven. Maken till kladdande får man leta efter, visade det sig. Han ville hellre skvätta smet i hela köket och pytsa i hela sockerbehållaren, och blev mer än lovligt sur när han inte fick. Jag hade ingen lust att sätta på ugnen för att grädda en så liten sats bananmuffins, så istället gräddade jag dem i stekpanna. Ungarna var för sugna för att jag skulle hinna fotografera resultatet - det försvann i ett nafs, och somliga åt med en krabbeluring i varje hand.

KRABBELURINGAR (NATURLIGT GLUTENFRIA) MED BANAN, ca 12 små
1 banan, mosad
2 msk strösocker (kan uteslutas för lite nyttigare variant)
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1 dl fullkornsrismjöl
½ dl klibbrismjöl
½ dl fullkornsmajsmjöl
2 msk tapiocastärkelse
1 tsk bakpulver
en knivsudd xanthangummi
½-1 dl vatten
rapsolja till stekning

Mosa ihop banan, socker, olja och vaniljsocker. Tillsätt de torra ingredienserna och rör i så mycket vatten att det blir en ganska tjock smet (den ska absolut inte flyta ut som pannkakssmet, utan vara ungefär som sockerkakssmet). Grädda små plättar i medelvarm stekpanna, ca 2 tsk smet per plätt, 2-4 min per sida. Servera gärna ljumma som ett lite mindre nyttigt mellanmål.

Krabbeluringarna är naturligt glutenfria, nötfria, fröfria, sojafria, vetefria, mjölkfria, äggfria. Innehåller ris - kan bytas mot annat glutenfritt mjöl vid risallergi, majs - kan ersättas med annat glutenfritt mjöl vid majsallergi och tapioca - som kan ersättas med t.ex. majs- eller potatisstärkelse vid tapiocaallergi. Istället för banan kan man förmodligen använda äppelmos eller kokt, mosad pumpa. 

måndag 2 september 2019

Mumsiga glutenfria morotsfrallor

Dessa morotsfrallor är perfekta att göra på hösten, när morötterna är saftiga och söta. De blir inte alls lika goda på vårmorötter. Inspirationen kommer från Det Glutenfri Bageatelier, men jag har i vanlig ordning modifierat deras recept kraftigt. Första satsen bröd bakade jag med mörka psylliumfröskal i degen. De bidrar till att stabilisera degen ytterligare, men går fint att utesluta om man inte har det hemma (vilket jag inte hade andra gången). Frallorna är söta utan att innehålla tillsatt socker - i alla fall om man använder nyskördade morötter som har naturligt söt smak.

MUMSIGA GLUTENFRIA MOROTSFRALLOR, 8 st
100 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
100 g quinottomjöl (jag gör själv genom att mixa färdig blandning av röd, vit och svart quinoa)
20 g pumpaproteinpulver
20 g fiberhusk/malda psylliumfröskal
10 g mörka psylliumfrön (hela, kan uteslutas eller ersättas av t.ex. linfrön, chiafrön eller pofiber alternativt fibrex; om du utesluter, minska lite på vattnet eller öka lite på fiberhusken så flyter inte frallorna ut vid gräddningen)
10 g jäst
500 g vatten
1 tsk vit vinäger (t.ex. ris- eller vit balsamvinäger)
2 finrivna morötter (ca 175 g)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten, vinäger och morötter och rör samman till en deg. Låt den jäsa i några timmar (minst en) på dragfri plats (t.ex. i en avstängd ugn). Skeda upp frallor på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 35 min (utan att jäsa frallorna på plåten), 200 grader med varmluft. Håll lite koll mot slutet av gräddningen - quinoamjöl bränns lätt, så om frallorna ser mörka ut kan du sänka temperaturen till 180 grader. Låt svalna utan bakduk.

Frallorna är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, sojafria, nötfria, vegan. Ris-, majs- och quinoamjöl kan bytas mot andra glutenfria mjölsorter vid allergi mot ris/majs/quinoa. Jag tycker att quinoamjöl ger ett "mjukt" brödinkråm, medan majsmjöl ger ett lite krispigare. Morötter kan bytas mot sötpotatis eller rödbetor om man inte tål morötter (men då blir det sötpotatis- eller rödbetsfrallor istället).