fredag 25 oktober 2019

Rostad pumpa i äppelsås

Inspirationen till det här receptet kommer från augustinumret av Vegomagasinet. Fast särskilt likt ursprungsreceptet, Klassiska Ribs (med veggokött och BBQ-sås) är det då rakt inte. Hälften av ingredienserna hade jag inte hemma, veggokött tål inte Prinskorven och jag har ännu inte hittat någon BBQ-sås som jag faktiskt gillar. De flesta smakar för sött och rökigt enligt mig. Istället för äppeljuice använde jag äpple, och senapspulver och socker ersatte jag med senap. Väldigt gott blev det, och en perfekt rätt att göra på hösten!

ROSTAD PUMPA I ÄPPELSÅS
1 ganska liten butternutpumpa (ett knappt kg), skalad, urkärnad och tärnad
½ stor rödlök i klyftor
ett par vitlöksklyftor, skalade
1 svenskt äpple (eller syrligt importerat), urkärnat
½ dl vatten
1 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk spiskummin
1 msk senap
svartpeppar

Lägg pumpa, lök och vitlök i en ugnssäker form. Mixa äpplet med alla kryddor, senap och vatten till en slät sås. Häll den över pumpan och rör runt. Rosta i ugnen, 45-60 min på ca 200 grader med varmluft. Rör runt någon gång under tiden (men inte alltför ofta, då blir pumpan mosig) så att inte alltför många bitar blir brända. Klart att servera!

Allergivänlig rätt om man tål alla kryddor och äpple (som pollenallergiker kan ha besvär av). Äpplet  och vatten kan nog ersättas med pressad apelsinjuice i värsta fall, men det blir inte riktigt samma rätt. 

söndag 20 oktober 2019

Långbakade höstgrönsaker i ugnen

Den här rätten kom till när jag ville göra flera saker i ugnen samtidigt och behövde hålla temperaturen låg. Det visade sig inte vara till någon nackdel. Mycket gott! Och enkelt att anpassa, både efter allergier och till vilka grönsaker man har i kylskåpet.

LÅNGBAKADE HÖSTGRÖNSAKER I UGN
500 g hokkaidopumpa
200 g morötter
100 g rödlök
100 g grön paprika
250 g brysselkål
3 vitlöksklyftor
1 äpple (syrligt, helst svenskodlat)
1 msk balsamvinäger
2 msk färska örtkryddor (jag valde koriander)
krossad svartpeppar

Skär alla grönsaker och äpplet i bitar och lägg i en ugnssäker form. Baka i ugnen, 125-150 grader, ca 2 timmar. Rör om lite då och då. Ringla balsamvinäger över, och strö på örtkryddor. Klart att servera, som tillbehör eller som ensamrätt med bröd eller pasta. Passar utmärkt på buffé!

Den här rätten är fri från de mesta allergener - och kan enkelt anpassas efter behov!

måndag 14 oktober 2019

Wokad tofu med paprika

Nu var det längesedan jag publicerade något recept på kinesisk vardagsmat. Om man nu kan kalla detta "kinesiskt". Hur som helst hade den här rätten kunnat ha lagats av min pappa fast med kött istället för tofu. Perfekt om man har många gröna paprikor när frosten har gjort sitt inträde och man därför har behövt akutskörda det som vuxit i växthus eller uterum hela sommaren och inte hunnit mogna helt.

WOKAD TOFU MED PAPRIKA
400 g tofu skuren i avlånga bitar (jag använder fast tofu, oftast från YiPin, som jag i särklass tycker smakar bäst, även om jag just nu inte äter soja)
4 gröna paprikor i strimlor på längden
rapsolja till stekning
3 msk vegetarisk woksås (jag köper i asiatiska butiker)
1 msk soja
½ tsk five spices-krydda
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
ett stänk rostad sesamolja

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna eller wok. Stek tofun gyllenbrun - vänd den inte för ofta, då går den bara sönder. Tillsätt paprikan och woka i ca 5 min till. Blanda ner woksås, soja, five spices och rör om. Häll i vattnet. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner det. Ge det hela ett snabbt uppkok så att såsen tjocknar. Smaka av med sesamolja och servera med ris.

Den här rätten är inte särskilt allergivänlig, då den innehåller såväl soja som vetemjöl (i woksåsen). Gör glutenfri genom att ersätta woksåsen med mer soja, socker och lite ingefära och eventuellt risvinäger. Vegansk är rätten i alla fall!

måndag 7 oktober 2019

Naturligt sötade glutenfria äppelbullar

Lagom till kanelbullens dag bakade jag de här bullarna till mig och Prinskorven. Inte riktigt som vanliga kanelbullar eftersom jag valde en helt annan fyllning denna gång. Det är ju så gott med äpplen! Jag är lite osäker på exakta mängder av respektive mjölsort i degen, men totalvikten stämmer någorlunda.

NATURLIGT SÖTADE GLUTENFRIA ÄPPELBULLAR
275 g naturligt glutenfritt mjöl - jag använde ca 100 g fullkornsrismjöl, resten en blandning av fullkornsmajsmjöl, en skvätt quinoamjöl, pumpaprotein och klibbrismjöl
15 g fiberhusk
1 tsk stött kardemumma
2 tsk vaniljsocker
5 g jäst
60 g urkärnade dadlar (vikt efter urkärning)
400 g (4 dl) vatten
Rivet äpple och kanel till fyllning
Pärlsocker till garnering om du tycker att det är OK med lite raffinerat socker:-)

Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 1 dl vatten och rör ner blandningen tillsammans med resten av vattnet. Arbeta samman till en deg (med hjälp av en sked). Låt jäsa i ett par timmar - jag gjorde degen på morgonen och bakade ut den på eftermiddagen. Kavla eller tryck försiktigt ut degen till en avlång platta. Bred ut äpple över degen och strö kanel över. Rulla ihop till en rulle och skär i bitar. Strö lite pärlsocker över och låt jäsa en liten stund. Grädda i 225 grader med varmluft, ca 20 min.

Bullarna är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria. Anpassa mjölblandningen efter allergier och byt vaniljsocker mot vaniljpulver om du inte tål potatis.