söndag 15 november 2009

Röd linssoppa med indiska kryddor

Av någon anledning har jag snöat inne på mat med indiska kryddor just nu. Gärna med linser. Går snabbt att laga till, även om det är lite pyssel med kryddningen och receptlistan blir ganska lång. Soppa äter jag ganska ofta, eftersom det fungerar hyfsat även om jag mår illa. Använd receptet som inspiration - ta vad som finns i kyl och skafferi, både vad gäller kryddor och grönsaker! Servera gärna med något gott bröd och sojaost.

RÖD LINSSOPPA MED INDISKA KRYDDOR (1-2 portioner)
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk amchur (torkat mangopulver)
1 krm kalonji (lökfrön/nigella-seeds)
1 nypa malen kardemumma
1 nypa malen kryddnejlika
1 tsk finhackad ingefära
1 hackad gul lök
1/2 strimlad stjälk selleri
1 skivad morot
1/2 strimlad gul paprika
2 stora skivade champinjoner
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 200 g blomkål i buketter
1 hackad tomat
1/2 dl röda linser
3-4 dl vatten
buljonpulver/pasta/fond efter behag

Rosta kryddor och ingefära i en kastrull tills kryddorna börjar dofta. Tillsätt lök och selleri och fräs en stund. Blanda i övriga ingredienser. Låt koka upp, och sjud sedan under lock i 15-20 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka och linserna sönderkokta. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar