måndag 14 oktober 2019

Wokad tofu med paprika

Nu var det längesedan jag publicerade något recept på kinesisk vardagsmat. Om man nu kan kalla detta "kinesiskt". Hur som helst hade den här rätten kunnat ha lagats av min pappa fast med kött istället för tofu. Perfekt om man har många gröna paprikor när frosten har gjort sitt inträde och man därför har behövt akutskörda det som vuxit i växthus eller uterum hela sommaren och inte hunnit mogna helt.

WOKAD TOFU MED PAPRIKA
400 g tofu skuren i avlånga bitar (jag använder fast tofu, oftast från YiPin, som jag i särklass tycker smakar bäst, även om jag just nu inte äter soja)
4 gröna paprikor i strimlor på längden
rapsolja till stekning
3 msk vegetarisk woksås (jag köper i asiatiska butiker)
1 msk soja
½ tsk five spices-krydda
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
ett stänk rostad sesamolja

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna eller wok. Stek tofun gyllenbrun - vänd den inte för ofta, då går den bara sönder. Tillsätt paprikan och woka i ca 5 min till. Blanda ner woksås, soja, five spices och rör om. Häll i vattnet. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner det. Ge det hela ett snabbt uppkok så att såsen tjocknar. Smaka av med sesamolja och servera med ris.

Den här rätten är inte särskilt allergivänlig, då den innehåller såväl soja som vetemjöl (i woksåsen). Gör glutenfri genom att ersätta woksåsen med mer soja, socker och lite ingefära och eventuellt risvinäger. Vegansk är rätten i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar