måndag 7 oktober 2019

Naturligt sötade glutenfria äppelbullar

Lagom till kanelbullens dag bakade jag de här bullarna till mig och Prinskorven. Inte riktigt som vanliga kanelbullar eftersom jag valde en helt annan fyllning denna gång. Det är ju så gott med äpplen! Jag är lite osäker på exakta mängder av respektive mjölsort i degen, men totalvikten stämmer någorlunda.

NATURLIGT SÖTADE GLUTENFRIA ÄPPELBULLAR
275 g naturligt glutenfritt mjöl - jag använde ca 100 g fullkornsrismjöl, resten en blandning av fullkornsmajsmjöl, en skvätt quinoamjöl, pumpaprotein och klibbrismjöl
15 g fiberhusk
1 tsk stött kardemumma
2 tsk vaniljsocker
5 g jäst
60 g urkärnade dadlar (vikt efter urkärning)
400 g (4 dl) vatten
Rivet äpple och kanel till fyllning
Pärlsocker till garnering om du tycker att det är OK med lite raffinerat socker:-)

Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 1 dl vatten och rör ner blandningen tillsammans med resten av vattnet. Arbeta samman till en deg (med hjälp av en sked). Låt jäsa i ett par timmar - jag gjorde degen på morgonen och bakade ut den på eftermiddagen. Kavla eller tryck försiktigt ut degen till en avlång platta. Bred ut äpple över degen och strö kanel över. Rulla ihop till en rulle och skär i bitar. Strö lite pärlsocker över och låt jäsa en liten stund. Grädda i 225 grader med varmluft, ca 20 min.

Bullarna är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria. Anpassa mjölblandningen efter allergier och byt vaniljsocker mot vaniljpulver om du inte tål potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar