fredag 25 oktober 2019

Rostad pumpa i äppelsås

Inspirationen till det här receptet kommer från augustinumret av Vegomagasinet. Fast särskilt likt ursprungsreceptet, Klassiska Ribs (med veggokött och BBQ-sås) är det då rakt inte. Hälften av ingredienserna hade jag inte hemma, veggokött tål inte Prinskorven och jag har ännu inte hittat någon BBQ-sås som jag faktiskt gillar. De flesta smakar för sött och rökigt enligt mig. Istället för äppeljuice använde jag äpple, och senapspulver och socker ersatte jag med senap. Väldigt gott blev det, och en perfekt rätt att göra på hösten!

ROSTAD PUMPA I ÄPPELSÅS
1 ganska liten butternutpumpa (ett knappt kg), skalad, urkärnad och tärnad
½ stor rödlök i klyftor
ett par vitlöksklyftor, skalade
1 svenskt äpple (eller syrligt importerat), urkärnat
½ dl vatten
1 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk spiskummin
1 msk senap
svartpeppar

Lägg pumpa, lök och vitlök i en ugnssäker form. Mixa äpplet med alla kryddor, senap och vatten till en slät sås. Häll den över pumpan och rör runt. Rosta i ugnen, 45-60 min på ca 200 grader med varmluft. Rör runt någon gång under tiden (men inte alltför ofta, då blir pumpan mosig) så att inte alltför många bitar blir brända. Klart att servera!

Allergivänlig rätt om man tål alla kryddor och äpple (som pollenallergiker kan ha besvär av). Äpplet  och vatten kan nog ersättas med pressad apelsinjuice i värsta fall, men det blir inte riktigt samma rätt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar