torsdag 12 mars 2020

Glutenfria citronsnittar sötade med dadlar

Ibland när jag håller på att bli sjuk får jag ett GALET sug efter vissa livsmedel. När jag hade lunginflammation och tiden strax efter var det jalapeno och fefferoni som gällde. Och när jag senast hade ont i halsen ville jag ha citron. Helst citronglasyr. I mängder. Men florsockerglasyr smaksatt med citron hör knappast till det mest hälsobringande man kan sätta i sig, så istället bakade jag de här små godingarna. Eftersom kakorna inte innehåller något vanligt socker blir de lite mjukare än vanliga snittar. Men himla goda ändå! Godkändes även av barnen. [Och vill man göra dem onyttigare, kan man alltid glasera med lite - eller mycket - citronglasyr]. Receptet är enkelt, för det är antingen 5, 25 eller 50 g av varje ingrediens (plus citron), utom av dadlar - där det är lite mer - motsvarande 5 stora färska.

GLUTENFRIA CITRONSNITTAR SÖTADE MED DADLAR, ca 25 st
60 g / 5 saftiga färska dadlar, urkärnad mängd. Pilla helst bort skalet också. Det går lättast om du sköljer dadlarna medan du skalar dem.
50 g / 1/2 dl vatten
finrivet skal av 1 citron (ekologisk)
50 g fullkornsrismjöl
50 g fullkornsmajsmjöl
25 g glutinöst rismjöl (klibbrismjöl)
25 g tapiocastärkelse
25 g solrosfröproteinmjöl (eller mer av någon annan mjölsort)
5 g / 2 tsk vaniljsocker
5 g / drygt 1 tsk bakpulver
50 g mjölkfritt margarin

Mixa dadlar, vatten och citronskal till en puré. Blanda ihop alla torra ingredienser. Finfördela margarinet i mjölblandningen; det går enklast med hjälp av fingrarna. Rör ner dadelpurén och blanda samman till en deg. Eventuellt kan lite mer vatten behövas; degen ska vara fast men inte spricka när du hanterar den. Rulla ut till längder och platta till dem så att de blir ca 5 mm tjocka. Grädda i 175 grader, ca 15 min eller tills de har blivit lite bruna i kanterna. Skär i sneda skivor och låt svalna.

Dessa kakor är mjölkfria, äggfria, sojafria (kolla margarinet), naturligt glutenfria, vegan. Går att anpassa skapligt till olika allergier - mjölblandningen kan varieras med andra sorter (ska vara 175 g totalt, varav ca 50 g stärkelserika sorter), vaniljsocker kan ersättas av 1 krm vaniljpulver eller vaniljarom om du inte tål potatisstärkelse (som vanligt vaniljsocker innehåller), och istället för bakpulver kan man ta ½ tsk bikarbonat (som inte innehåller majs- eller potatisstärkelse). Vår Prinskorv tål inte kokos, och det enda kokosfria mjölkfria margarin vi har hittat, är Floras växtbaserade eller blå. Jag föredrar den blå och det är således den sort jag har använt till detta recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar