onsdag 28 september 2011

Att veganisera en vanlig meny

Jag blir alltid lika glad när någon lämnar en liten kommentar på bloggen. Kul att det är någon mer än jag själv som hittar hit! Jag fick en fråga om hur man kan veganisera en festmeny för blandkostare, och eftersom det är mycket enklare att länka från "inläggs"-sidan än från kommentarsfältet blir det ett lite annorlunda inlägg idag. Senast jag hade stor fest, förutom på pysens ettårsdag, var när jag och min man gifte oss 2007. Förutom veganer och vegetarianer hade vi glutenintolerans, allergi mot soja, baljväxter, stenfrukter, korgblommiga växter (typ morötter, palsternacka, selleri), nötter, mandel m.m. bland gästerna. Därför blev det buffé - bild på en del av maten får illustrera det här inlägget. Och Hanna, här är förslaget till vegansk bröllpsmeny. För enkelhets skull kan du köra samma rätter till veganer och vegetarianer.

Förrätt: Veganska tunnbrödsrullar fyllda med vegansk västkustsallad eller hummus (mixa kokta kikärter med vitlök, spiskummin, citronsaft, persilja och eventuellt sesampasta samt olja), avocado, tomat, rödlök och paprika. Tips: Många tunnbrödssorter som finns i vanliga matvaruaffärer är veganska, t.ex. de från Polarbröd.

Varmrätt: Potatisgratäng (gör vegansk till hela sällskapet, så slipper du strul!) enligt det här receptet, men uteslut sojaosten och använd eventuellt 1 väldigt fint skivad gul lök istället för purjolöken. Salta och peppra mellan varje lager. Till det någon sorts vegansk biff, t.ex. gjorda på nötter och/eller frön, eller mosade bönor, linser eller kikärter, med samma kryddning som det "köttisarna" får. Nöt- och jordnötsallergiker brukar ibland kunna äta frön, t.ex. solros-, pumpa- och melonfrön, och det går jättebra att ersätta en nöt- eller frösort med någon annan sort. Rostas nötterna/fröna innan de mixas, smakar de lite mer. Recept på nötbiffar, fröiga jordnötsbiffar, och pysrisbollar kan alla förberedas, gräddas i ugn och frysas in. Om du inte vill göra egna biffar/bollar/hjärtan (använd en hjärtform när du formar biffarna) - använd tzay, som de flesta veggisar brukar uppskatta. Finns i välsorterade livsmedelsaffärer, i frysdisken (tillverkas av Ridderheims, fråga om din butik kan ta hem produkten om den inte finns där). Sås kan lätt veganiseras om man använder soja-, havre- eller risgrädde istället för vanlig grädde, soja-, havre- eller rismjölk istället för mjölk, och sojayoghurt istället för vanlig yoghurt. Vegansk creme fraiche finns i vissa butiker, brukar kallas sour supreme. Tofuline creamy spread naturell kan också användas.

Dessert: Inte min starkaste sida, men recept på olika pannacotta-varianter finns på http://www.vegania.net/. Klicka på "Recept" och välj sedan "Desserter och godis", så hoppar en lång meny med olika desserter upp. På samma sida finns förslag på tårtor, under rubriken "Söta bakverk".

Bröllopstårta: Sliskitgt, tycker jag att det är med tårtor, föredrar glass eller bullar. Men smaken är som baken. Förutom Veganias tårtor, finns det jättefina tårtor hos veganbageriet som kanske kan vara bra alternativ. Alternativt kan man göra smördegsbakelser. Smördegsplattorna som säljs i många affärer är nämligen inte alls gjorda på smör, utan på vegetabiliskt margarin. Det kan man tycka vad man vill om, men för veganer är det kanon. Grädda, lägg ihop med något kladd emellan. Enklast är kanske att lägga ett lager mosade hallon ovanpå gräddad platta, spritsa Soyatoo-grädde över och toppa med ytterligare en platta.

Lycka till, och återkom gärna med fler frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar