lördag 8 oktober 2011

Äppelmos

Idag har jag kokat äppelmos. MYCKET äppelmos. Sju burkar blev det, ett förråd som förhoppningsvis räcker ett par månader över nyåret. Eller åtminstone fram till jul. Mannen och pysen är nämligen väldigt förtjusta i mitt hemkokta äppelmos och äter det varje morgon till frukost på havregrynsgröten. Pysen får gröt kokt på sojamjölk (1 dl havregryn, 2 dl sojamjölk, in 3 min på full effekt i mikron), med äppelmos på är det nästintill det bästa han vet. Första mos-satsen bestod mest av 'Risäter', andra satsen av 'Maglemer', och denna gång blev det mest 'Ingrid Marie'. Moset är väldigt lättsockrat, så jag vågar inte garantera hållbarheten om du inte förvarar burkarna i frysen. Efter öppningen är det definitivt kylskåpet som gäller!

ÄPPELMOS, en jättesats
skalade, urkärnade äpplen i klyftor eller bitar, upp till kanten på en 5 l rostfri kastrull
2 dl vatten
750 g syltsocker
2 kanelstänger
1 msk vaniljsocker

Koka äpplen med kanel och vatten i 1 timme eller tills äpplena blir alldeles mosiga. Tillsätt sockret, koka upp och koka i 2-3 min på hög värme. Skumma eventuellt. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp sylten i rena burkar och skruva på locket nästan direkt.

2 kommentarer:

  1. Otroligt inspirerande blogg du har, helt underbara recept, precis vad jag letat efter så länge! jag har äntligen bestämt mig för att äta vegankost och din sida ger mig vägledning och inspiration till att lyckas med det! tack :)

    Mvh Malin Bobacka

    SvaraRadera
  2. Tack! Kul att du gillar min blogg och att du tänker satsa på att äta veganskt! Det är inte alls svårt när man väl kommer in i det. Hör gärna av dig om du behöver mer inspiration eller vill ha några goda råd:-P.

    SvaraRadera