söndag 16 oktober 2011

Trattkantarellsoppa

Lite deppigt... Vi håller på att titta på hus, och förlorade just en budgivning. Jobbigt, i synnerhet eftersom huset var ungefär vad vi hade letat efter. Så vi försöker se det som att vi sparade 2.5 miljoner på att INTE köpa det, och lyxar till tillvaron lite mer än vanligt. Köper lite dyrare mat, till exempel. Igår fyndade vi trattkantareller på Fyristorg för en spottstyver. Tyvärr kommer vi inte ut i skogen så ofta, det är lite knöligt med barnvagn, och Pysen orkar inte gå så långt. Annars hade vi nog plockat själva. Nu fick det bli köpe-svamp istället och trattkantarellsoppa till middag. Med säsongens sista rabarberpaj (av hemodlad rabarber, jag skiter högaktningsfullt i att oxalsyrainnehållet är högre sent på säsongen) till efterrätt.

TRATTKANTARELLSOPPA
300 g trattkantareller
1 gul lök, hackad
5 dl vatten
kantarellfond eller grönsaksbuljong (pasta, fond eller tärning)
2 kvistar rosmarin
svartpeppar
1 msk maizena utrört i lite vatten
1-2 dl sojamjölk blandad med risgrädde

Fräs svampen tills nästan all vätska har kokat bort. Tillsätt löken och stek den genomskinlig. Häll i vattnet och låt det koka upp tillsammans med rosmarin och fond. Låt puttra i 10-15 min. Tillsätt maizena och sjud tills det tjocknar. Rör ner sojamjölk och risgrädde (eller annat veganskt gräddalternativ). Smaka av med svartpeppar.

1 kommentar:

  1. Hej !Låter spännande. Tänkte använda havremjölk och någon veganskgrädde. Har aldrig sett risgrädde i affären så jag undrar varför du valde just den och om du ev kan rekommendera någon annan veganskgrädde till denna rätt
    Tacksam för svar,
    Thina

    SvaraRadera