måndag 27 juni 2011

Pysrisbollar

Om det är något jag ogillar (förutom ormar), så är det att slänga mat. När jag växte upp, var det ett ständigt snack om att "ät upp din mat, tänk på de stackars barnen i Afrika som inte har någonting att äta", och det verkar ha satt sina spår. Till mina föräldrars försvar; pappa var väldigt fattig när han var barn, och har berättat om hur han stal ägg för att få någonting att äta till riset. Nåja, det har ändå sina fördelar att inte tycka om att slänga mat, både ur ekonomisk synpunkt och ur miljöperspektiv. Rester blir snabbt matlådor eller nya mer eller mindre mysko rätter. Ibland lyckas man otippat bra. Som med de här risbollarna. Min annars ganska kräsna 1½-åring äter dem med väldigt god aptit. Ledsen för den lite tråkiga bilden, men två bollar är allt som finns kvar (dem får Pysen till lunch imorgon).

PYSRISBOLLAR, ca 12 st
3 dl kokt jasminris (kokt mängd)
½-1 dl vetemjöl
4 finhackade soltorkade tomater (utan olja)
½ fint tärnat äpple
2 msk hackad färsk basilika
1 msk currypulver
lite gurkmeja
vatten till lagom konsistens
olja till stekning

Blanda ihop ris, mjöl, tomater, äpple, basilika och kryddor till en kladdig deg (tillsätt vatten om det behövs). Forma runda bollar och stek i olja på medelvärme. Servera gärna med ajvar reilish att doppa bollarna i - och med grönsaker och baljväxter för en fullvärdig måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar