fredag 2 september 2011

Krämig svamptomatsås till pasta

Är det någon mer än jag som tycker att utbudet av vegetariska recept i mattidningar är väl knapert? I synnerhet lyser recept på veganmat som huvudrätt med sin frånvaro. Nu skryter tidningen "Laga lätt" med att hela numret är vego, och för inte så länge sedan hade väl ICA:s kundtidning "Buffé" samma inriktning. Med "vego" menas definitivt lakto-ovo-vegetariskt. Nästan varje rätt är full av mejeriprodukter och ägg. När det finns så mycket gott som INTE innehåller livsmedel som kommer från sådant som har ett hjärta! Nog rutet, inspiration kan man i bästa fall hämta från tidningarna, även om det är knapert med den varan också, tycker jag. Det här receptet blev i alla fall väldigt bra (i min omgjorda version). Och det var faktiskt veganskt från början.

KRÄMIG SVAMPTOMATSÅS TILL PASTA
300 g skivade champinjoner
1 finhackad rödlök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 jättestor riven morot
500 g passerade tomater
100 g fast tofu mixad slät med 1-1½ dl vatten
1 kvist färsk basilika
1 kvist färsk rosmarin
1 lagerblad
1 dadel, skalad och urkärnad, i bitar
svartpeppar

Fräs svampen tills nästan all vätska har försvunnit. Tillsätt röd- och vitlök och fräs en stund till. Blanda ner moroten och fräs vidare någon minut eller två. Häll i tomaterna och låt koka upp. Tillsätt tofublandningen, kryddörter, lagerblad och dadeln (gör såsen lite sötare). Låt puttra ihop sig i 20 min. Smaka av med svartpeppar och servera till pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar