lördag 27 augusti 2011

Banan- och kokosbröd med nypon, lime och kanel

I det här brödet har jag blandat i lite av varje. Kanske skulle man ha haft i mer lime, men jag hade bara en halv. Banan och kokosmjölk brukar passa bra ihop, och kanel är en krydda som är underskattad i matbröd. Kokosmjölk har jag för övrigt aldrig testat som degspad, men det funkade riktigt bra. Vad man ska ha för pålägg? Tja, brödet går bra att äta som det är, men om man nödvändigtvis måste ha något klet på, är det gott med vegansk naturell färskost. Tofuline creamy spread har vi nästan alltid i vårt kylskåp - det är den BLÅÅÅÅÅÅÅ förpackningen. Mycket viktigt om man är 21 månader och kan tre färger, av vilka den ovannämnda är den finaste.

BANAN- OCH KOKOSBRÖD MED NYPON, LIME OCH KANEL
50 g jäst
2½ dl kokosmjölk
2½ dl vatten
½ dl nyponskalsmjöl
1 stor mosad banan
rivet skal av en lime
3-4 dl havregryn
9-11 dl vetemjöl
1 dl rapsolja

Knåda ihop alltsammans till en smidig deg som inte kladdar. Jäs under lock eller bakduk så lång tid du har tid med - min deg jäste i 2-3 timmar. Häll ut degen på bakbordet och knåda den litegrann. Kavla eller platta ut till en rektangel. Rulla ihop från långsidan till en limpa. Lägg den med skarven neråt på bakplåtspapprad plåt och låt jäsa utan bakduk i 30-40 min. Grädda längst ner i ugnen, 200 grader, i ca 30 min. När brödet låter ihåligt om man knackar på undersidan av limpan är det klart. Låt svalna på galler eller träskärbräda.

2 kommentarer:

  1. Hur smakade detta bröd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var helt OK tyckte vi, fast definitivt inte som någonting du kan hitta i en vanlig affär. Kokosmjölk är ganska sött i sig, liksom banan, förstås, och lime och nyponmjöl är lite syrliga. Jag skulle nog ha haft i mer lime om jag bakade brödet igen.

      Radera