
VETEBRÖDSDEG (kan även användas till släta bullar och semlor)
1 påse torrjäst
1½ dl strösocker
1-2 tsk kardemumma (Pysen doserade denna gång)
12-13 dl vetemjöl
1-1½ dl olja
4-5 dl vatten, lite varmare än ljummet
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och så mycket vatten att det går att knåda alltsammans till en smidig och kladdfri deg. Jäs i 30-40 min under bakduk. Det går att använda färsk jäst också. Smula i så fall den och blanda i tillsammans med olja och vatten - vattnet ska i så fall vara ljummet. Knåda ihop degen och dela i tre delar; två lite större och en lite mindre. Kavla ut till en rektangel som är ca ½ cm tjock. Baka ut och fyll enligt nedan. Låt jäsa i 30 min, och grädda sedan i 250 grader, 6-8 min mitt i ugnen. Låt svalna under bakduk.
KANELBLOMMOR
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel
olja till grynig konsistens
Bred nästan all fyllning över en av de större utkavlade degplattorna (spara lite till barnbananbullarna). Rulla ihop till en "rulltårta" från långsidan. Skär i 2 cm breda skivor och ställ i bullformar med den ena snittytan neråt. Klipp ett kryss mitt över bullarna så att de bildar en blomma med fyra kronblad (se bilden). Jäs och grädda enligt ovan.
SYLT- OCH MANDELMASSEKNUTAR
100 g mandelmassa
1 dl sylt (jag använde drottningsylt)
Blanda ihop fyllningen och bred den över den andra större utkavlade degplattan. Vik kanten så att 1/3 av plattan med fyllning syns (resterande 2/3 viks alltså mot varandra), från långsidan, och vik sedan igen så att den sista tredjedelen också är "invikt". Skär i cm-tjocka strimlor. Snurra ihop till en knut. Jäs och grädda enligt ovan.
BARNBANANBULLAR
lite av kanelfyllningen ovan
½ banan i små bitar
Bred lite kanelfyllning över den återstående lilla utkavlade degplattan. Strö bananbitar över. Rulla ihop till en "rulltårta" från långsidan och skär i cm-tjocka bitar. Ställ med den ena snittytan neråt i bullformar. Jäs och grädda enligt ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar