fredag 25 mars 2011

Fröiga jordnötsbiffar med potatis- och palsternacksmos och äppelsås

Den här rätten blev faktiskt riktigt god. Inspirationen kommer från någon gratisbroschyr jag tog i någon mataffär. Fast min version är förstås mycket godare, eftersom den är vegansk:-). Vi hade ugnsbakad brysselkål och morötter till rätten, som gillades av oss vuxna, men ratades av en viss Pys. Han gillar INTE potatismos. Inte ens om man blandar det med palsternacka.

FRÖIGA JORDNÖTSBIFFAR, ca 15 st
1½ dl jordnötter
1 dl solrosfrön
½ dl kokosflingor
1 liten gul lök
4 soltorkade tomater (ej i olja)
ca 150 g vitt matbröd (ev. glutenfritt)
örtagårdskrydda
grovkornig senap
ströbröd (ev. glutenfritt)

Mixa nötter och frön tillsammans med lök, tomater och bröd till en smet. Smaka av med örtagårdskrydda. Forma till biffar. Kladda på rejält med senap på varje biff och vänd i ströbröd. Lägg i smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen, 225 grader i 25 min. Vänd biffarna i halvtid. Går även bra att steka på spisen, om man orkar och hinner...

POTATIS- OCH PALSTERNACKSMOS
3 palsternackor (ganska stora) i bitar
400 g potatis
1-1½ dl naturell soygurt (Carlshamns tycker jag är bäst)
vitpeppar

Koka palsternackor och potatis mjuka. Häll av vattnet. Mosa med soygurt och smaka av med vitpeppar (och salt om man vill ha det).

ÄPPELSÅS
2 dl kantarellfond eller grönsaksfond (utspädd mängd)
1 msk maizena
1 rivet äpple
1 msk balsamvinäger

Koka upp fonden med maizena. Sjud tills det blir tjockt. Blanda ner äpple och balsamvinäger. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar