GLUTENFRITT FRÖBRÖD, 1 limpa
15 g jäst
2½ dl bovetemjöl
1½ dl hela linfrön
1½ dl fibrex
1 dl rismjöl
½ dl majsmjöl
½ dl kastanjemjöl
½ dl psyllum (Finax)
2 msk glutenfritt surdegspulver (Finax)
1 dl pumpafrö
3/4 dl melonkärnor (Risenta)
½ dl oskalat sesamfrö
hyfsat mycket vatten
Blanda samman alla ingredienser i en lämplig bytta (jag använder en stor emaljerad gjutjärnsgryta) med så mycket vatten att det blir en väldigt kletig deg. Konsistensen ska snarare vara som sockerkakssmet än bröddeg och den ska absolut inte gå att knåda. Låt jäsa i 1-2 timmar. Fördela smeten i smord och bröad form (2 l). Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Grädda, 200 grader, 30-40 min. Stjälp upp brödet och låt svalna, först utan, sedan med bakduk. Skär i skivor och frys in.
Är det glutenfria surdegspulvret bara med som smaksättare eller har det en annan funktion?
SvaraRaderaDet var ett tag sedan jag bakade det här brödet, men jag skulle tro att det går bra att utesluta surdegspulvret, om du låter degen jäsa lite längre. Kanske får du även öka något på rismjölet också, eller minska degvätskan.
Radera