tisdag 25 januari 2011

Glutenfritt fröbröd

I förrgår bakade jag bröd igen, glutenfritt, utan färdig mjölmix. Och det blev SÅÅÅÅ bra! En fint jäst limpa, lagom hög, inte smulig, god konsistens och smak. Kanske var det tack vare att jag slant med psyllumfröpåsen, så att det därmed blev mer av den ingrediensen än vad jag från början hade tänkt mig? Jag utgick från det här receptet, men sedan blev det som vanligt lite variation.

GLUTENFRITT FRÖBRÖD, 1 limpa
15 g jäst
2½ dl bovetemjöl
1½ dl hela linfrön
1½ dl fibrex
1 dl rismjöl
½ dl majsmjöl
½ dl kastanjemjöl
½ dl psyllum (Finax)
2 msk glutenfritt surdegspulver (Finax)
1 dl pumpafrö
3/4 dl melonkärnor (Risenta)
½ dl oskalat sesamfrö
hyfsat mycket vatten

Blanda samman alla ingredienser i en lämplig bytta (jag använder en stor emaljerad gjutjärnsgryta) med så mycket vatten att det blir en väldigt kletig deg. Konsistensen ska snarare vara som sockerkakssmet än bröddeg och den ska absolut inte gå att knåda. Låt jäsa i 1-2 timmar. Fördela smeten i smord och bröad form (2 l). Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Grädda, 200 grader, 30-40 min. Stjälp upp brödet och låt svalna, först utan, sedan med bakduk. Skär i skivor och frys in.

2 kommentarer:

  1. Är det glutenfria surdegspulvret bara med som smaksättare eller har det en annan funktion?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett tag sedan jag bakade det här brödet, men jag skulle tro att det går bra att utesluta surdegspulvret, om du låter degen jäsa lite längre. Kanske får du även öka något på rismjölet också, eller minska degvätskan.

      Radera