söndag 16 januari 2011

Seitan med lök i svampbuljong

Det här är väl ett dåligt inslag på en blogg där det mesta är glutenfritt... Dock kan jag inte låta bli att publicera det, även om jag själv inte har smakat. Enligt utsago från köttätare, som vi idag hade här på lunch (varav den ena är allergisk mot alla baljväxter och nötter) var det nämligen riktigt gott. Om jag hade gjort den till mig hade jag ersatt seitanbitarna med soja"biff"bitar från Vegegården, och kanske smaksatt med soja och fem kryddor också. Jag tillverkade min seitan själv, på klassist vis med vetemjöl. Den som inte hinner eller orkar kan ersätta med färdiga torkade glutenbitar, eller ta en liten genväg med vetegluten (recept finns här, jag har dock aldrig testat det själv eftersom jag inte äter gluten...). Servera med jasminris och några andra små wokrätter.

SEITAN MED LÖK I SVAMPBULJONG
8 dl vetemjöl
lite vatten
rapsolja
2 gula lökar i bitar
1 rödlök i bitar
½ tärning svampbuljong (Knorr)
1 dl vatten

Knåda samman vetemjölet med så mycket vatten att det blir en fast deg. Arbeta i minst 5-10 min (om du gör det för hand). Låt degen vila någon timme under lock/plast. Tvätta sedan degen fri från stärkelse genom att knåda den i kallt vatten. Byt vatten när det blir vitt. När det enda som återstår är det gulaktiga glutennätet och tvättvattnet inte längre bli vitt är degen färdig. Dela i små bitar och stek i rikligt med olja tills de får lite färg. Ta upp dem ur stekpannan och torka ur en del av oljan. Woka löken på stark värme tills den får lite färg. Tillsätt glutenbitarna, buljongtärningen och vattnet. Låt puttra ihop sig tills såsen nästan är reducerad. Servera bums!

4 kommentarer:

 1. Jättekul läsning av dina recept! Vi har precis skapat en vegansk dumpling som grundas på seitan som vi gör själva. Va och kikade runt lite på varianter. Vi blandar det med bl a silkestofu, äpple, kineiska gräslök, koriander, färsk chili, ingefära och en hel del annat. Kom och testa. Vi har en vegetarisk också, tofu & svamp, men den har vi både ägg och cream cheese i... Mvh /Jonas, chefskock, POTSTICKERS Dumpling Bar

  SvaraRadera
 2. Hej Jonas! Tack för din kommentar - kul med en kock som spanar på min blogg! Dumplings åt jag en hel del i Kina, bland annat en med kål, hårdpressad tofu, kinesisk svamp, salladslök och soja (m.m.), "potstick-variant", supergod, jag dreglar bara jag tänker på den... Och en annan med tofu, svamp och gröna blad (shuijiao, d.v.s. kokt jiaozi). Dessutom baozi (ångkokt jäst vetebröd) med samma fyllning eller med röd bönpasta (recept kanske dyker upp här framöver). Er vegetariska dumpling borde ni kunna få vegansk genom att byta ut cream cheese mot Tofulines naturella färskost och ägg mot t.ex. kikärtsmjöl (om det bara används som bindemedel). Får se om jag tittar in någon gång när jag är i Stockholm och det inte gör så mycket om magen börjar krångla; antar att det glutenfria utbudet inte är så stort... Kram å ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset. Ska prova att få till den vegetariska till vegansk. E rätt ny på det området, men det är grymt om det funkar. Vilken stad huserar du i?

  SvaraRadera
 4. Tycker jag absolut att du ska - då blir vi veganer väldigt glada:-). Jag finns i Uppsala (för det mesta), så det är inte så himla långt till Stockholm. Och här är det veganska utbudet inte så stort, så vill ni utöka verksamheten så är Uppsala ett hett tips...

  SvaraRadera