onsdag 19 januari 2011

Jordnötssås

Så här god mat får mannen i sin matlåda imorgon! Eftersom jag och pysen kom hem ganska sent efter en tur på Biotopia (med fika på Hugos i parken; de har en hel del veganskt och sjuuuukt god sojalatte och sojachai) och mannen var och klättrade fick det bli något enkelt. Stekt tofu, kokt jasminris, tinad broccoli från frysen och jordnötssås, den senare väldigt lik satésås, som man äter i Malaysia och Indonesien till kryddiga grillade spett med kött eller kyckling. I "riktig" satésås har man många fler kryddor, och dessutom räkpasta i normalfallet. Vill man göra det ännu enklare för sig använder man jordnötssmör istället för att själv hacka nötterna. Tofun skivade jag tunt, stekte i olja och kryddade med cedroarom och woksås.

JORDNÖTSSÅS
2 dl rostade jordnötter (jag använde dessutom saltade i det här fallet)
1 tunn finhackad skiva ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad gul lök
1-2 msk olja
1-2 msk currypulver
2-3 dl vatten
1 sockerbitsstor bit palmsocker
1 msk pressad citron
1 tsk soja

Mal nötterna i en mixer. Hetta upp oljan och fräs ingefära, vitlök, lök och curry tills det doftar. Tillsätt jordnötter och vatten (var försiktig - det kan skvätta en del!) och låt puttra ihop sig i ca 5 min. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Blanda i palmsockret och rör om tills det har smält. Smaka av med citron och soja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar