onsdag 5 januari 2011

Tzatzikipotatismos med fruktig surkål-rödkålssallad

Fasen, vad sugen jag blev på tzatziki härom dagen! Grekisk mat har annars aldrig varit någon favorit hos mig, däremot hos mannen och hans föräldrar. Så jag förstår inte riktigt vad som har flugit i mig. Hur som helst, vad äter man till tzatziki om man inte äter kött? Klyftpotatis, sa mannen, men konstaterade i samma andetag att det åt vi ju väldigt nyligen (han fick resterna till lunch), och kom därefter på morotsstavar. Fast det blir man ju inte så mätt av. Istället fick det bli det här annorlunda potatismoset. Med en sallad till. Och veggoburgare med bröd till de extra hungriga.

TZATZIKIPOTATISMOS
500 g skalad potatis
1½ dl naturell soygurt (Carlshamns mejeri)
15 cm grovriven gurka, vattnet urpressat och avrunnet (lägg i sil och pressa!)
1-2 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar

Koka potatisen mjuk (för övrigt behöver potatis inte stormkoka, utan bara sjuda för att bli genomkokt. Stärkelsen förklistras vid lägre temperaturer än 100 grader). Häll av vattnet. Tillsätt yoghurt, gurka, vitlök och smaka av med svartpeppar. Värm försiktigt om det behövs.

FRUKTIG SURKÅL-RÖDKÅLSSALLAD
1-2 dl surkål, avsköljd och avrunnen
300 g strimlad rödkål
1 grovrivet äpple ('Aroma', 'Ingrid Marie' eller annan lite syrlig sort)
1 apelsin i bitar
½ dl russin
lite linfröolja
solrosfrön, hackade hasselnötter, valnötter eller pumpafrön

Knåda ihop alltsammans till en smaskig sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar