Igårblev det kinesiskt till middag, inte minst för att min kära far hade införskaffat 20 kg jasminris, som han hade med till oss. Mini-Santosha överraskade med att äta TVÅ stora portioner, vilket är extremt mycket för att vara han. Alltså måste receptet upp på bloggen. De "ovanliga" ingredienserna finns i asiatiska butiker, eventuellt på hjul. Det finns nämligen bussar, fullpackade med kinesiska livsmedel, inklusive frysta grodlår och andra delikatesser... Dessa kör runt i landet och stannar till i valda städer. Som i min gamla hemstad Örebro. Om du inte får tag på någon grej, ersätt med någonting annat eller uteslut helt!
KINESISK GRÖNSAKSGRYTA MED FEM KRYDDOR, STJÄRNANIS OCH SVARTBÖNSÅS
2 bitar torkad lotusrotKINESISK GRÖNSAKSGRYTA MED FEM KRYDDOR, STJÄRNANIS OCH SVARTBÖNSÅS
en nypa torkade liljor
1 stång torkad tofu ("dragspel", foo chok)8 torkade shitake-svampar (tongku på kinesiska)
2 stora torkade "kinesiska öron"-svampar3 skivor färsk ingefära
2 hackade vitlöksklyftor1 tsk fem-kryddor-pulver
2 dl vatten3 morötter, skivade på diagonalen
200 g fyrdelade färska champinjoner300 g broccoli, stammen i bitar och resten i buketter
1 strimlad purjolök1 skivad squash
1 bit stjärnanis1 msk svartbönsås med vitlök (Lee Kum Kee; Black bean and garlic sauce)
1 msk kinesisk soja1 msk majsena utrört i lite vatten
½ tsk sesamoljavitpeppar
gärna lite färsk koriander till garnering (det hade inte jag)Blötlägg alla de torkade ingredienserna i hett vatten i minst 1 timme. Skär lotusroten i smala skivor, halvera tongku-svampen, dela tofustången i lagom stora bitar, strimla öronsvampen och knyt knutar på liljorna. Lägg lotusrot, tongku-svamp, ingefära, vitlök, stjärnanis, fem-kryddor och vatten i en stor gryta. Låt koka upp och släng i tofustångbitar, morötter, champinjoner och broccolistjälkbitar samt svart bönsås och låt puttra i 5-10 min. Tillsätt broccolibuketter, purjolök, liljor och öronsvamp och låt puttra 5 min till. Blanda ner squashbitarna och red av med majsena. Tillsätt soja och vitpeppar och låt puttra ihop sig i 3-5 min. Rör ner sesamoljan och toppa eventuellt med färsk koriander. Mixa lite gryta till små barn utan kindtänder. Servera med jasminris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar