måndag 10 januari 2011

Kinesisk grönsaksgryta med fem kryddor, stjärnanis och svartbönsås

Igårblev det kinesiskt till middag, inte minst för att min kära far hade införskaffat 20 kg jasminris, som han hade med till oss. Mini-Santosha överraskade med att äta TVÅ stora portioner, vilket är extremt mycket för att vara han. Alltså måste receptet upp på bloggen. De "ovanliga" ingredienserna finns i asiatiska butiker, eventuellt på hjul. Det finns nämligen bussar, fullpackade med kinesiska livsmedel, inklusive frysta grodlår och andra delikatesser... Dessa kör runt i landet och stannar till i valda städer. Som i min gamla hemstad Örebro. Om du inte får tag på någon grej, ersätt med någonting annat eller uteslut helt!

KINESISK GRÖNSAKSGRYTA MED FEM KRYDDOR, STJÄRNANIS OCH SVARTBÖNSÅS
2 bitar torkad lotusrot
en nypa torkade liljor
1 stång torkad tofu ("dragspel", foo chok)
8 torkade shitake-svampar (tongku på kinesiska)
2 stora torkade "kinesiska öron"-svampar
3 skivor färsk ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk fem-kryddor-pulver
2 dl vatten
3 morötter, skivade på diagonalen
200 g fyrdelade färska champinjoner
300 g broccoli, stammen i bitar och resten i buketter
1 strimlad purjolök
1 skivad squash
1 bit stjärnanis
1 msk svartbönsås med vitlök (Lee Kum Kee; Black bean and garlic sauce)
1 msk kinesisk soja
1 msk majsena utrört i lite vatten
½ tsk sesamolja
vitpeppar
gärna lite färsk koriander till garnering (det hade inte jag)

Blötlägg alla de torkade ingredienserna i hett vatten i minst 1 timme. Skär lotusroten i smala skivor, halvera tongku-svampen, dela tofustången i lagom stora bitar, strimla öronsvampen och knyt knutar på liljorna. Lägg lotusrot, tongku-svamp, ingefära, vitlök, stjärnanis, fem-kryddor och vatten i en stor gryta. Låt koka upp och släng i tofustångbitar, morötter, champinjoner och broccolistjälkbitar samt svart bönsås och låt puttra i 5-10 min. Tillsätt broccolibuketter, purjolök, liljor och öronsvamp och låt puttra 5 min till. Blanda ner squashbitarna och red av med majsena. Tillsätt soja och vitpeppar och låt puttra ihop sig i 3-5 min. Rör ner sesamoljan och toppa eventuellt med färsk koriander. Mixa lite gryta till små barn utan kindtänder. Servera med jasminris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar