fredag 7 januari 2011

Hirsgratäng med majstäcke

Nu har jag gjort det igen! Ändrat ett recept till oigenkännlighet, alltså. Jag utgick från en broccoligratäng med ananas, och skapade någonting helt annat. Pysvänlig mat, mini-Santosha vägrar numera bestämt att äta annan mat än vår. Nu är han ju lite äldre också, så vi vågar ge honom mindre mängder salt och ugnsstekta saker. Nog pladdrat, här är kvällens middag! Med rostad brysselkål, rårivna morötter och jordnötter till.

HIRSGRATÄNG MED MAJSTÄCKE
3 dl hirs, avsköljd i hett vatten
1 msk (malaysisk) curry
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk kanel
1 krm kardemumma
1 krm malda nejlikor
1 dl russin
2 hackade vitlöksklyftor
3 hackade gula lökar
2 tomater i bitar
1 tärnat äpple
½-1 dl vatten

Majstäcke: 3 dl majskorn
1 msk pressad citronsaft
1 msk senap
1 tsk svart risvinäger
1 tsk örtkrydda
1 dl vatten

Koka hirsen med alla kryddorna i dubbla mängden vatten i ca 20 min. Blanda ner grönsaker och äpple. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form, och häll vattnet över. Mixa ingredienserna till majstäcket till en ganska slät smet. Bred den över gratängen. In i ugnen, 225 grader, i 45-60 min.

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag provade detta trevliga recept. Vilken smakexplosion det vart. Eller kanske var kompositionen på tallriken den kvällen: din kryddiga gratäng, rödbetsbiffar, baba ganouj och en gambiansk okra/chili/lime/spenat sås :-)
    Gillar majstäcket, var det tänkt lite som "substitut" för känslan av gratäng ost? Och serverade du något till denna gratäng?
    Tack för dina fina
    recept

    SvaraRadera
  2. Hej Nina! Kul att du gillade receptet (och nu ligger länken till din sida uppe oxå:-))! Låter smaskigt med kombinationen du hade till, gratängen som sådan är kanske annars lite torr. Vi hade bara brysselkål och morötter till, samt jordnötter för att bättra på proteininnehållet. Annars skulle nog en bönsallad ha passat bra. Majstäcket fanns med i originalreceptet, fast i helt annan tappning. Men visst, det påminner en del om ost; personligen föredrar jag dock majsversionen:-).

    SvaraRadera