tisdag 4 januari 2011

Apelsin- och ingefärsbakad tofu med klyftpotatis med paprika och spiskummin, samt rostade grönsaker

De senaste dagarna har det varit lite kaotiskt här. Pysen blev nämligen sjuk under nyårsafton (då vi befann oss på annan ort) och i söndags kväll, när vi kom hem, var febern uppe i 40 grader. Förutom all oro det innebär att ha en sjuk 1-åring, krävs ett visst mått av extra energi för att underhålla honom. Matlagning kommer inte direkt i första hand. Med gemensamma ansträngningar lyckades vi i alla fall tota ihop nedanstående igår kväll. All mat åkte in i ugnen, fungerar fint även utan varmluft. Krydda eventuellt grönsakerna med någon god örtkrydda, kanske lite vitlök och peppar. För vår del blev de "naturella" denna gång.

APELSIN- OCH INGEFÄRSBAKAD TOFU
400 g tofu i skivor
2 apelsiner, halverad på längden och sedan skivad på tvären
1 cm skalad och finhackad ingefära
1 krm krossad kardemumma
1 msk japansk soja
1 msk vatten
½ msk farinsocker

Lägg tofun i en ugnssäker form. Täck med apelsinklyftor. Strö på ingefära och kardemumma . Blanda soja, vatten och farinsocker och häll detta över. In i ugnen, 200 grader, 30-40 min. Jag ställde formen under potatisen och grönsakerna (börja med de grejerna, eftersom de ska vara inne i ugnen längst tid).

KLYFTPOTATIS MED PAPRIKA OCH SPISKUMMIN
5 stora potatisar, skalade och i klyftor
salt
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 msk glutenfritt ströbröd
olja
Lägg potatisen i en ugnssäker form. Strö salt, kryddor och ströbröd över. Gojsa ihop och ringla över lite olja. In i mitten av ugnen, 200 grader, i 45-60 min.

ROSTADE GRÖNSAKER
500 g brysselkål
300 g morötter i långa stavar
5 små halverade lökar
Lägg i ugnssäker form och rosta i mitten av ugnen, 200 grader, i 45-60 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar