söndag 15 november 2009

Vegansk kålpudding

Här kommer ett recept som har hängt med i väldigt många år; tror att jag hittade grunden till det i någon liten receptfolder från Risenta. En av mina favoriträtter, faktiskt. Jag brukar äta den som den är med lingonsylt, men om man vill kan man servera kokt potatis och någon sås till, så att den blir mer lik "vanlig" kålpudding. Man kan nog minska mängden kål om man vill, jag tror att det är betydligt mindre i grundreceptet. Det är bara jag som är väldigt förtjust i grönsaker, och därför har ökat mängden...

VEGANSK KÅLPUDDING (ganska stor sats)
1 kg vitkål i strimlor eller tärningar
olja
soja
2 hackade gula lökar
2 dl röda linser
2 dl helt bovete
7-8 dl vatten
buljongtärning eller fond efter smak (de är ganska salta, så jag brukar nöja mid med ½ tärning till en sats)
2 lagerblad
1 tsk malen kryddpeppar
ev. sirap

Fräs kålen i olja i några minuter. Tillsätt soja och lite vatten och låt puttra under lock i 15 minuter. Lägg hälften av kålen i en smord, ugnssäker form.Skölj bovetet i hett vatten för att få bort "bitterämnena". Koka upp vatten, buljongtärning, lagerblad, kryddpeppar, lök, linser och bovete och låt koka i 5 minuter. Häll alltsammans över kålen i ugnsformen. Täck med resten av kålen. Ringla eventuellt över lite sirap. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter, eller tills kålen har blivit lite brun.

7 kommentarer:

  1. Tack för din fina blogg! Det blev jättegott!
    Jag gillar din uppfinningsrika kokkonst.
    Dessutom är jag också förtjust i det kinesiska köket med sin stjärnanis, svamp och fantastiska grönsaker.
    Som pricken över i, har du samma nostalgitripp med kardemumma- och pepparkaka.
    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Kul att du gillade receptet. Ett av mina favoriter faktiskt, och dessutom är det både billigt och klimatsmart med just kål. Kinesisk mat är fantastisk. Önskar bara att jag hade förmågan att laga den ÄNNU bättre, för det blir lätt ungefär samma smaker hela tiden. Och riktigt hårdpressad tofu marinerad i olika sorters såser saknar jag som bara den - det åt jag varje dag när jag var i Kina.

      Radera
  2. Lagade detta igår. Hela familjen, inkl 9åringen, vräkte i sig! Sååå otroligt gott :D Hade varken potatis eller lingon hemma så vi fixade en havrebaserad gräddsås. Tack för detta goda och nyttiga recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det uppskattades! Jag är som sagt också väldigt förtjust i just den här kålpuddingen. Tror att det är linserna som är grejen. Mycket bättre än med sojafärs:-).

      Radera
  3. Ska testa denna imorgon! En fråga bara: tror du man kan ersätta bovetet med något, typ helt korn? Bara för att jag inte har bovete hemma ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korn har längre koktid tror jag, så kanske förkoka det lite längre. Borde även gå med ris.

      Radera