Ytterligare en variation på temat nöt- och fröbiffar/-bollar, som stod på vårt lilla julbord i år. Lilla och lilla, förresten, så litet var det inte. Fullt tillräckligt för att alla skulle bli mätta och belåtna. Till efterrätt gjorde vi det enkelt för oss i år, och tog bara lite fikon, färska dadlar, nötter, pepparkakor och lite annat smått och gott. Pysen fick för övrigt en gul Duplo-buss i julklapp av mormor, precis vad han hade önskat sig och tjatat om i flera veckor.
VALNÖTS- OCH FRÖBOLLAR
75 g valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl oskalade sesamfrön
½ dl melonfrön
4 soltorkade tomater (sådana som levereras utan olja)
1 msk stark chilisås (ingen tomatvariant, alltså)
1 msk senap
½ msk spiskummin
½ msk torkad basilika
ca 50 g mixat grahamsbröd (rest som togs tillvara)
ca 50 g havregryn
vatten till lagom konsistens
ströbröd till panering
olja till stekning
Börja med att mixa nötter och frön med soltorkade tomater till en smet. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket vatten att det blir en ganska kladdig smet. (Här tog jag paus och lät smeten stå kallt i några timmar, räcker nog om den får stå och svälla en kvart eller något). Forma smeten till ganska små bollar med hjälp av två teskedar: släpp dem i rikligt med ströbröd. Stek i olja på medelvärme så att de blir gyllenbruna runt om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar