fredag 23 december 2011

Glöggig rödkål

Nu är det jul igen! Fast någon vidare julstämning är det inte, +6 grader varmt ute och ingen snö:-(. Inne har vi julpyntat lite försiktigt. Några adventsljusstakar/-stjärnor, röda dukar, favorittomtarna. Men ingen julgran, ingen julgrupp och sparsmakat med julklappar. Det är bara Pysen som får några i år (i vår lilla familj, alltså) - mannen och jag gav varandra i löfte att INTE köpa julklappar, utan istället göra någonting mysigt tillsammans. Vi har ju dessutom köpt ett hus. Och ska sälja vår lägenhet. På juldagen ryker pyntet, för den 27:e kommer fotografen med mäklaren i släptåg för att få till några icke-juliga bilder till annonserna. Vi jobbar på att reducera mängden mat i vårt skafferi (jag är en hamster när det gäller torrvaror, kryddor, såser etc.) för att slippa slänga eller flytta grejerna. Så i år blev rödkålen lite annorlunda. Inget rödvin, däremot glögg (som tydligen gick ut i mars 2010). Gott? Javisst! Minst lika bra som originalet!

GLÖGGIG RÖDKÅL
1 kg rödkål i ganska breda strimlor
1 hackad gul lök
½ hackad röd lök
1 äpple i klyftor
5 lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
1-2 dl glögg
½-1 msk ättika

Lägg alltsammans i en ganska stor gryta och låt puttra under lock i 1-1½ timme. Rör om då och då. Smaka av. Går utmärkt att laga på förhand och förvara kallt i någon vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar