tisdag 1 oktober 2013

Gluten-, ägg-, mjölk- och sojafria vaniljscones

Det här receptet har jag nästan stulit från baksidan av påsen av Risentas rismjöl. Med några små modifikationer blev det en ytterst allergivänlig variant, som kan anpassas ytterligare vid allergi mot t.ex. mjölkfritt margarin (byt mot någon sorts olja, t.ex. raps- eller kokos) eller vaniljsocker (kan uteslutas, men då blir det förstås inte vaniljscones utan scones utan vanilj). Den som är sugen på osöta scones kan lätt skippa socker och vaniljsocker. Och den som vill lyxa till det lite extra kan använda valfritt mjölkalternativ (ris-, havre-, soja-, mandel- eller vad man nu föredrar och tål) istället för vatten. Här är i alla fall receptet som jag bakade sconesen.

GLUTEN-, ÄGG-, MJÖLK- OCH SOJAFRIA VANILJSCONES
5 dl rismjöl
2 msk socker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g mjölkfritt margarin
drygt 2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Smula ihop dem med margarinet och tillsätt därefter vatten så att det blir en deg. Klicka ut 8-9 scones på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem lite och grädda sedan i 200-225 grader varm ugn (den lägre temperaturen om du har varmluft) i 12-15 min. Servera medan de fortfarande är ljumma.

1 kommentar:

  1. Åh, tack för recept! Ska testa att baka detta :)

    SvaraRadera