fredag 11 oktober 2013

Tips om iHerb

Ett lite annorlunda inlägg, men jag bara måste tipsa om iHerb, en amerikansk nätbutik som har en hel del vegangrejer och mängder av specialvaror för den som är intresserad av träning och hälsa. När dollarkursen är låg är det dessutom ganska billigt att beställa därifrån. Och när xanthangummit var slut i Sverige var det här jag hittade det (tillsammans med näringsjäst, billigare risprotein och veganska marshmallows, bland annat). Jag läste på lite på andra bloggar innan jag gjorde min första beställning, och skriver ner några av tipsen här för att själv hålla reda på vad man skulle tänka på...

Fraktkostnaden kan bli dyr men en fördel är att man ser hur mycket frakten går på i samband med att man plockar i (och ur) varor ur "varukorgen". Kostar $4 upp till 1814 g (eller liknande), $12 från 1815-2720 g och sedan tickar kostnaden raskt iväg om du väljer att få varorna levererade till en "DHL-servicepoint" (Global Priority Mail by DHL ska du välja som fraktalternativ i så fall). Upp till 8 pounds kan du dock få varorna levererade direkt hem med DHL för $8 (därefter ökar kostnaden med $1 per pound ökad paketvikt), men det bygger förstås på att du är hemma för det mesta och kan ta emot paketet (välj DHL Express International). Du kan även välja att få paketet till postens utlämningsställe (International Airmail with tracking) för $8 upp till 2720 g och ordrar under $80, och kan då spåra paketet (fast det kunde jag ändå med DHL Express International). Tips: Dela upp beställningen på flera små paket om du ska beställa tunga saker - det kan bli billigare frakt än att lägga allt i samma paket!

Tull var det någon som skrev att man kunde undvika om man höll sig under en totalkostnad för varorna på $48 (eller 320 kr), exklusive frakt. Tips: Återigen - det kan kanske vara bättre att göra flera små beställningar än en stor för att slippa betala tull...

Moms på livsmedel är 12%, på annat 25%. Det KAN hända att du åker på att betala moms på dina varor. Lite oklart vad som gäller här - jag har betalat det någon gång (via faktura från DHL), men inte andra.

Rabatt på din första beställning kan du få om du använder koden TGG629. Om du beställer för $40 eller mer får du $10 i rabatt, och om du beställer för ett lägre belopp får du $5 i rabatt.

Gratisgrejer och varuprover finns att få om du klickar på "Freebies" högst upp på startsidan (om du kollar via dator).

Från det att du lägger din beställning tar det 1-2 veckor (beroende på fraktalternativ) innan du har varorna hos dig. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar