En känd matprofil har på senare år börjat tillverka och sälja en del "hälsosamma" produkter under eget namn. Dyrt som stryk är det, och inte särskilt gott heller, enligt mina erfarenheter. Många produkter är i och för sig "raw", men jag har lite svårt att förstå varför mat som inte är upphettad över ca 50 grader skulle vara nyttigare än annan mat, med tanke på att miljön i vår magsäck effektivt denaturerar alla potentiellt aktiva enzymer i maten på grund av saltsyrans låga pH (i magsäcken, alltså). Ur livsmedelssäkerhetssynpunkt är det dessutom inte alls någon höjdare med "raw food". Hur som helst. Här är min billigare, nyttigare och godare version av bovetecrunch - med tillsats av linser och quinoa. Jämfört med originalet innehåller min version mer protein och mer mineraler. Detta blir en ganska liten sats, lagom för en plåt.
BILLIGARE OCH BÄTTRE BOVETECRUNCH
1 dl helt bovete
1 dl quinoa
1 dl bruna linser (små och lite runda)
1 dl hela linfrön
1 tsk stött kardemumma
valfria frön, hackade nötter, torkade frukter (t.ex. fikon, aprikoser, äppelbitar, gojibär, mullbär) och kryddor (t.ex. kanel, carob, kakao, mesquitepulver...)
Skölj bovete, quinoa och linser i flera omgångar kallt vatten. Blötlägg i kallt vatten i 6-8 timmar - byt gärna vatten några gånger under tiden. Tillsätt linfröna när det är någon halvtimme kvar av blötläggningstiden. Skölj alltsammans i en finmaskig sil och blanda med kardemumman. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen, 125 grader med varmluft (annars 150 grader och lite längre tid, plus att du behöver öppna ugnsluckan då och då under gräddningstiden), i 1½-2 timmar eller tills massan verkar torr. Stäng av ugnen, ställ ugnsluckan på glänt (kläm in en träslev i öppningen) och låt eftertorka tills ugnen har svalnat. Blanda ner frön, nötter, frukt o.s.v. och förvara i en lufttät burk när crunchen är helt kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar