lördag 16 mars 2013

Småpotatis med örter i ugnen

Billig potatis i affären i 5-kg-påsar betydde tydligen SMÅ potatisar. Jag får skylla mig själv, för jag kollade inte märkningen ordentligt. Det framgår oftast vilken storleksklass det rör sig om. Hur som helst, små potatisar är väldigt trevliga att tillaga hela eller nästintill hela, även om de är lite jobbiga att skala. Eftersom familjen inte är så förtjust i kokt potatis, och pysen ville ha klyftpotatis, fick det bli en mellanvariant. Om du inte får tag på (eller har lust att skala femtioelva) små potatisar går det bra med stora som delas i mindre bitar. Och om du saknar någon örtkrydda - använd någon annan!

SMÅPOTATIS MED ÖRTER I UGNEN
750 g små skalade potatisar, delade på mitten (eller stora potatisar i mindre bitar)
½ dl rapsolja
½ dl vete- eller rismjöl (gör att det blir lite torrare yta på potatisarna. Går även att använda ströbröd)
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dill
½ tsk torkad salvia
salt
grovmalen svartpeppar

Lägg potatisarna i en ugnssäker form. Häll på övriga ingredienser och gojsa ihop alltsammans så att det blir väl blandat. In i ugnen, 225 grader, i 40-50 minuter eller till potatisen får lite färg och är mjuk.

Energispartips: Ställ in potatisen i kall ugn, sätt på den. Gräddningstiden blir ungefär densamma men man utnyttjar ugnsvärmen bättre. Man kan även slå av ugnsvärmen 10 min innan det är dags att äta - då utnyttjar man även eftervärmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar