Under början av 2013 har det blivit väääääldigt mycket rotfrukter på vårt middagsbord. Minstingen har eksem och magknip, och därför undviker jag att äta "de vanligaste allergenerna" (nötter, tomater, citrusfrukter, paprika, jordgubbar, ananas) och har dragit ner rejält på "de vanligaste gasbildarna" (kål i de flesta former, lök). Rostade rotfrukter har jag nog ätit minst en gång varje vecka. Tur att jag tycker att det är väldigt gott! Och tur att lillpysen inte blir prickig av chiliflingor, för kombinationen rostade grönsaker och chiliflingor har blivit en stor favorit. Man kan givetvis använda vilka grönsaker som helst i den här rätten (gärna fänkål!), förutsatt att man (eller den som man bjuder på bröstmjölk) tål dem, vill säga...
CHILIROSTADE ROTFRUKTER OCH GRÖNSAKER
600 g kålrot i tunna stavar
1 morot i stavar
1 rödbeta i stavar
1 palsternacka i stavar
1 halverad och sedan skivad (på tvären) rödlök
½ squash, delad på tvären någon gång och sedan skivad på längden
½ tsk chiliflingor
1 tsk torkad timjan
honung eller råsocker
salt och eventuellt olja att ringla över om man gillar det
Lägg alla rotfrukter och grönsaker i en bakplåtspappersklädd eller smord långpanna. Ringla eventuellt lite olja över. Strö på lite chiliflingor, timjan och eventuellt salt, och ställ in i ugnen, 225 grader, i 45-60 min. Ringla lite honung/sirap över, eller strö på lite råsocker innan servering (med någon bönrätt för fullvärdigt protein). MUMS!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar