lördag 30 mars 2013

Nyttobollar

De här små bollarna tänkte jag nästan kalla för harpluttar, för de ser ut så, fast i större format. Sedan kom jag på att detta är en veganblogg om mat, och just harpluttar låter inte så aptitligt. Så det fick bli nyttobollar istället, eftersom bollarna är proppade med nyttigheter. De påminner lite om de "bars" man kan köpa, men till skillnad från dem är dessa nöt- och glutenfria. Lillpys har nämligen eksem så jag vågar INTE äta nötter av risken för att förvärra det. Vill man proppa bollarna fulla med fler nyttigheter skulle jag rekommendera att tillsätta pumpafrön och blötlagda fikon. Då blir de förmodligen ännu godare. Smaksätt gärna med rivet skal av en obesprutad citron och/eller kanel, kardemumma, kakao och/eller chili.

NYTTOBOLLAR
8 blötlagda osvavlade (mörka) aprikoser (blötläggningen gör dem lite mer magvänliga om man ammar och bebisen har lätt för att få gasbesvär)
10 mjuka katrinplommon
½ dl hela linfrön
½ dl finmalen fibrex (ersätt med pumpafrön som mixas för raw-version)
4 färska urkärnade dadlar
½ dl hampaprotein
2 msk sojaprotein (använd hampaprotein istället för raw-version)
½ msk vaniljsocker
vatten till lagom konsistens

Mixa ihop ingredienserna med så mycket vatten att det blir en formbar deg. Rulla till små bollar, som du om du vill kan rulla i kokosflingor. Förvara kallt. Jättegoda att äta som snacks med naturell sojayoghurt till.

Uppdatering: Har gjort dessa igen, men med vissa ändringar. Ta bort dadlarna, tillsätt även kokosmjöl/kokosfiber, boveteflingor, ½ tsk krossade kardemummakärnor, lika mycket malen kanel och ta bort vaniljsockret. SUPERGOTT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar