tisdag 4 juni 2019

Potatistunnbröd (glutenfritt, allergivänligt) för småttingar

Min kräsna allergiska Prinskorv är inte lätt att lura i mat på morgonen. I bästa fall tuggar han i sig två jordgubbar och lite majskaka, eller det här brödet. Utgångspunkten är norska lomper, mjuka potatistunnbröd, men för att få i lillkillen lite mer energi, tillsätter jag lite olja i degen. Beroende på allergier kan man sedan anpassa ingredienserna lite som man vill. Jag brukar oftast använda majsmjöl eller klibbrismjöl, eller en kombination av rismjöl, majsmjöl och tapiocamjöl. Det går även bra att göra bröden på bara potatis och potatismjöl om man inte tål ris och majs! Fungerar säkert även med andra mjölsorter, men till Prinskorven har vi dessvärre bara ris, majs, quinoa och tapioca att välja på, vid sidan av potatis (men man kommer långt med de sorterna!). Detta bröd bakas utan ugn, så det går snabbt att fixa!

POTATISTUNNBRÖD (glutenfritt, allergivänligt) FÖR SMÅTTINGAR, 1 liten portion
1 liten kokt potatis (även bakad fungerar, skala den dock)
1-2 msk glutenfritt mjöl
1 tsk rapsolja

Skala potatisen om den inte är skalad från början. Riv den fint (går även att mosa direkt) och mosa ihop rivet med mjöl och olja. Dela i 2 bitar och platta försiktigt ut hyfsat tunt, kanske 2-3 mm tjocklek. Grädda i torr stekpanna på medelvärme, ca 2 min per sida. Låt svalna lite innan servering så att den lilla matgästen inte bränner sig.

Potatistunnbrödet innehåller i princip bara potatis och det mjöl och den olja man väljer att tillsätta. Glutenfritt om man inte väljer gluteninnehållande mjöl, och tål man inte potatis borde det gå att använda sötpotatis istället. Eller kokt blomkål + stärkelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar