onsdag 12 juni 2019

Risbiffar för små allergiker

Jag hade egentligen inte tänkt lägga upp det här receptet på bloggen, men det visade sig att min lilla Prinskorv tyckte att de var supergoda och klämde i sig två stycken! Dessutom var de enkla för honom att äta. Bara att ta i handen och bita av en lagom stor munsbit. Grönsakerna kan förstås bytas ut mot andra, och likaså kan solrosfröna ersättas av andra nötter eller frön, och tål man inte majsstärkelse går det utmärkt att byta mot någon annan stärkelsesort. En väldigt bra "rädda resterna"-rätt enligt mig! Biffarna passar utmärkt på buffé och kan förberedas i god tid innan.

RISBIFFAR FÖR SMÅ ALLERGIKER
1 liten gul finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
½ finhackad palsternacka
ca 100 g finhackad zucchini
1 msk tomatpuré
½ msk spiskummin
1 tsk torkad timjan
2 msk hackad smörgåsgurka
ca 200 g kokt jasminris (kokt vikt)
ca ½ dl solrosfrön
2 msk majsstärkelse
rapsolja till stekning

Fräs alla grönsakerna mjuka i olja - tips är att steka i gryta, då kan du mixa direkt i den sedan om du har en stavmixer. Blanda ner kryddor och tomatpuré. Lägg alltsammans i en lämplig behållare för mixning, tillsätt ris och solrosfrön och mixa till en ganska grov smet. Tillsätt majsstärkelsen och blanda. Forma till små biffar, som steks på medelvärme i olja, ca 3 min per sida. Servera med valfritt tillbehör; Prinskorven fick med rotfruktsgratäng till, Pysen och Lillprins Bus åt med ris, vitkålssallad och jordnötssås (mindre allergivänligt).

Biffarna är glutenfria, sojafria, äggfria, nötfria, mjölkfria, vegan. Kolla smörgåsgurkan vid senapsallergi (eller använd annan "picklad" grönsak, t.ex. picklad rödlök som du gör själv av tunt skivad rödlök marinerad i lag av socker, ättika och vatten), byt majsstärkelsen mot annan stärkelse (potatis, tapioca) eller klibbrismjöl vid majsallergi, och ersätt solrosfrön med andra frön eller nötter vid solrosfröallergi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar