onsdag 19 juni 2019

Foul medame på bruna bönor

Jag och två av mina söner delar tillsammans med 400 miljoner andra en defekt i ett enzym i våra röda blodkroppar, som gör att vi inte kan bryta ner vissa kemikalier, läkemedel och ett ämne som bara finns i bönor av släktet Vicia faba, t.ex. bondbönor, favabönor och åkerbönor. Defekten kallas Glukos-6-fosfatdehydrogenasbrist (G6PD-brist) och gör att man får väldigt lågt blodvärde (hemolytisk anemi på medicinspråk) om man får i sig någon trigger - som favabönor, en av de normala huvudingredienserna i denna maträtt från Mellanöstern. Som tur är går rätten att göra av vanliga svenskodlade bruna bönor! Receptet kommer ursprungligen från boken World Food Café av Chris och Carolyn Caldicott, men jag har minskat lite på vitlöken, lagt till tahini och ändrat några tillagningsanvisningar.

FOUL MEDAME PÅ BRUNA BÖNOR, 3-4 port
350 g bruna bönor (torkade), blötlagda minst 6 timmar
1 msk malen spiskummin
3 msk olivolja
2 krossade vitlöksklyftor
vatten
½ dl tahini (jag använder märket Al Wadi som är i särklass bäst)
mer olivolja (ca 3-5 msk)
salt
mer spiskummin
pressad citron
färsk hackad bladpersilja

Låt bönorna rinna av och koka dem i 10 min i nytt vatten. Häll bort det vattnet. Rosta spiskummin i torr stekpanna i några minuter. Häll på oljan och tillsätt vitlöken. Stek tills vitlöken blir mjuk men inte brynt. Blanda ner alltsammans i bönorna, häll på mer vatten (ska täcka bönorna + 2 cm till) och låt koka upp. Sjud under lock i någon timme eller tills bönorna är mjuka och börjar mosa sig. Blanda ner salt, tahini, olja, citron, spiskummin och bladpersilja, samt mer vatten om konsistensen är för tjock (är den för tunn kan du testa att tillsätta mer tahini och citron eller mosa bönorna lite, eller koka bort vatten men det är lite vanskligt då risken finns att det fastnar i botten av grytan). Servera med sallad och bröd - grabbarna åt med paprika-morot-äpple-citronsallad samt färskt stekpanngräddat flatbröd av vetemjöl, grahamsmjöl, pumpafrön, solrosfrön, linfrön, olja från soltorkad tomatburk (tomaterna slut, använde oljan i brödet), jäst, vatten och socker.

Allergivänlig rätt om man tål baljväxter och sesamfrön. Om man INTE tål baljväxter är detta inte en rätt för dig. Tahini (innehåller sesamfrön) kan ersättas av jordnötssmör, nötsmör eller annat frösmör om man tål det, eller möjligen uteslutas helt, men smaken blir då lite annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar