söndag 9 juni 2019

Kantarell- och sparrispasta med rödlök och citron

Här kommer ett recept som är oerhört svårt att tillaga när respektive råvara är i säsong. Sparrisen är en riktig vårprimör, som framför allt finns i maj. Då är det väldigt svårt att hitta färska kantareller i Sveriges skogar. Så man får välja; antingen använda fryst svamp och färsk sparris (som jag gjorde, fyndade kantareller i min frys), eller vice versa. Eller ersätta kantarellerna med någon annan svamp. Det går förstås också bra. Inspirationen kommer härifrån.

KANTARELL- OCH SPARRISPASTA MED RÖDLÖK OCH CITRON, 1-2 portioner
100-200 g glutenfri pasta (eller vanlig om du inte är allergisk)
100 g frysta kantareller (eller dubbla mängden färska)
150 g grön sparris i bitar
1 rödlök i tunna skivor
rivet skal av 1/4 citron
en skvätt rismjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
olja till stekning
salt och svartpeppar
en rejäl dust näringsjäst (B-jäst)
några blad färsk basilika

Tina svampen om den är fryst. Stek den i olja till "lagom" konsistens (d.v.s. gillar du knaperstekt svamp, knaperstek den. Vill du ha den mjukare, avbryt stekningen tidigare). Ta upp ur stekpannan. Koka pastan medan du fräser sparris och lök till lagom konsistens på samma sätt. Tillsätt svampen, rivet skal av citron, rismjölk, salt och peppar och låt puttra ihop en liten stund. Blanda ner näringsjäst, färsk basilika och avrunnen pasta. Klart!

Bortsett från pastan och växtmjölken, är denna rätt fri från det mesta:-). Anpassa valet av pasta till vilka allergier man behöver ta hänsyn till. Jag valde en sort med ris, majs och quinoa, som funkar hos oss. Samma sak med växtmjölken - ersätt rismjölk med annan växtmjölk om du inte tål ris (t.ex. kokos, soja, havre, eller frömjölk som du gör av mixade frön + vatten). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar