torsdag 11 april 2013

Nyttigt nötsmör

Vi har genomgått en smärre kris på påläggsfronten sedan Tofuline creamy spread slutade tillverkas. "Tofulineosten" var nämligen i princip det enda pysen ville ha på mackan, bortsett från sylt och marmelad, som vi inte tycker att han ska äta varje dag. Har testat Tartex, veganska hårdostar, tahini... Det går väl ner då och då, men inte med samma förtjusning. Men, pysen är väldigt förtjust i jordnötter, så jag testade att göra en variant av nötsmör, med kanske liiiite bättre näringssammansättning än de färdiga jordnötssmören som finns att köpa i livsmedelsaffärerna. Och med väldigt mycket mindre socker. Det gick hem, åtminstone den första smakportionen... Enkelt var det också, förutom att det bullrade lite när jag mixade ihop det hela. Observera att nötsmör kräver en ganska kraftfull mixer för att bli slätt i konsistensen - stavmixer med hacktillsats fungerar inte.

NYTTIGT NÖTSMÖR (en liten sats)
2 msk rostade saltade jordnötter
2 msk cashewnötter (naturella)
2 msk sötmandel
1 msk pumpafrön
1 tsk vaniljsocker
linfröolja

Mixa nötter och frön med vaniljsocker till ett fint pulver. Tillsätt linfröolja till lagom smörig konsistens. Klart att bre på mackorna! Förvara sedan i kylskåp i en liten burk med tättslutande lock. Skulle tro att det håller sig i någon vecka eller två.

2 kommentarer:

  1. Mums..måste jag nog testa att göra..Men har ingen linfröolja hemma, måste inhandlas. Eller tror du att det funkar lika bra med någon annan slags olja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går fint även med annan olja. Gärna kallpressad rapsolja. Olivolja ger dock lite annan smak med eftersom det är så lite i receptet blir det nog bra ändå.

      Radera