söndag 7 april 2013

Grynbiffar med soltorkade tomater, oliver och solrosfrön

Gillar du oliver och soltorkade tomater är dessa biffar någonting för dig (och ingenting för mig, däremot för mannen). Jämfört med de andra recepten här på bloggen är denna rätt både salt och fet, och bör därför kombineras med mindre salta tillbehör. Här använde jag en rest av kokt mathavre och hel bulgur, men grynen kan givetvis bytas ut mot andra sorter, t.ex. bovete, quinoa och hirs för en glutenfri version.

GRYNBIFFAR MED SOLTORKADE TOMATER, OLIVER OCH SOLROSFRÖN
1 dl hel bulgur
1 dl mathavre
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
2-3 dl vatten
1/4 buljongtärning
1 dl sojamjöl
4 soltorkade tomater i olja, hackade
2 msk svarta oliver, hackade
½-1 msk kryddblandning av chiliflingor, timjan och rosmarin
svartpeppar
ev. mer vatten
1-2 dl solrosfrön
olja eller mjölkfritt margarin till stekning

Hetta upp 2 msk olja. Tillsätt tomatpurén och rör om. Blanda ner bulgur, vatten och buljong och låt sjuda under lock i 20 min. Tillsätt mathavre och koka ytterligare i 12-15 min. Låt kallna. Blanda i resten av ingredienserna till och med vatten i receptet ovan. Forma till biffar. Vänd dem i solrosfrön (tryck till ordentligt så att fröna fastnar) och stek på medelvarm platta i olja eller mjölkfritt margarin.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Egentligen kan du använda vilka gryn som helst. Kokt hel dinkel, bulgur, ris, bovete, hirs, quinoa... Går t.o.m. att använda kokta makaroner! Konsistensen bör förstås lite annorlunda. Ju hårdare grynen är i sig själva desto mer tuggmotstånd.

      Radera