lördag 27 april 2013

Äppelmosbröd

Egentligen är det här ett recept för hösten, eftersom det ju är då man har tillgång till äpplen i parti och minut. Om man inte, som jag, kokade typ 20 burkar äppelmos när det VAR höst, i tron att man och barn skulle fortsätta att äta havregrynsgröt med äppelmos till frukost varje morgon. Så. Fel. Jag. Trodde. Resultat: Massor av äppelmos men mindre mjöl kvar i gömmorna. Men äppelmos är gott och det vore förstås rysligt synd om det blev dåligt. Alltså fick det åka med i bröddegen. Inte fy skam, ger ett saftigt och gott bröd som inte blir torrt i första taget. Annars har grahamsbröd nämligen den tendensen.

ÄPPELMOSBRÖD
50 g jäst
1 kg vetemjöl
300 g grahamsmjöl
2 dl äppelmos
3/4 dl rapsolja
vatten till lagom konsistens

Arbeta samman alla ingredienser till en smidig deg. Knåda gärna ett bra tag, så bildas mer gluten som gör brödet lite segt. Låt jäsa övertäckt i någon timme eller två. Knåda lite till och dela degen i lagom många bitar. Lätt på bakplåtspappersklädda plåtar och jäs någon halvtimme-timme till. Grädda sedan i ugn; 225-250 grader i 15-20 min för mindre bullar, 175-200 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min för större bröd/limpor. Sänk temperaturen med 25 grader om du använder varmluftsugn (det har vi numera!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar